Hlavní menu:

23.09.2011, autor: KOK, kategorie: Coca Cola Kyje

Výstavba centrálního skladu Coca Cola v Kyjích

Výstavba centrálního skladu Coca Cola v Kyjích

Komise územního rozvoje a životního prostředí a Zastupitelstvo městské části Praha 14 dalo ve svých vyjádřeních jednoznačný nesouhlas se záměrem společnosti Coca Cola Hellenie ČR, s.r.o. postavit v v areálu společnosti v Kyjích novou skladovací halu centrálního skladu. O co tu jse a jaký bude dopad této stavby na občany Prahy 14 a zejména na občany přilehlých čtvrtí v Kyjích a Dolních Počernic.

Nový centrální sklad má být umístěn vedle výrobních hal na volném pozemku mezi tratí Libeň – Běchovice a Malešice - Běchovice směrem k Lomnické ulici. Stávající objekty společnosti Coca Cola mají v areálu plochu 45 612 m2 a nově navržený objekt centrálního skladu má mít plochu 17 546 m2. Jedná se tedy o nárůst více jak jednu třetinu zastavěné plochy. Charakteristické pro nový centrální sklad bude nejen značná plocha (přesahující plochu dvou fotbalových hřišť), ale zejména výška navrhovaného skladu, která má být 36 metrů.

Rozměry navrhované haly centrálního skaldu jsou opravdu nebývalé 150 m x 115 m a výšce 36 metrů. To je pro představu plocha větší než dvě fotbalová hřiště, která vám naroste do výšky 13 patrového domu. Pro porovnání: například nejvyšší panelový dům na sídlišti Jahodnice má 8 nadzemních podlaží (cca 22 metrů) a půdorys 18 m x 18 m. Budovy v areálu Laktosu mají 7 nadzemních podlaží (také cca 22 metrů). Navrhovaný skald je pouze hranatá obluda bez oken a uprostřed zeleně a města. V nejbližším okolí máme pouze zástavbu rodinných domků v Hostavicích, Jahodnici, Jiráskově čtvrti a Dolních Počernicích. V těsné blízkosti (za tratí Libeň – Běchovice) je umístěn areál zámeckého parku v Hostavicích, rozsáhlý přírodní park Klánovice-Čihadla a podél toku Rokytky se buduje park v Čeňku.

Pokud si chcete tipnout, kolikrát by se do navrhované haly vešel kostel svatého Bartoloměje v Kyjích? Kostel svatého Bartoloměje v Kyjích délku 26 m, šířku 10 m, výšku 15 m. Jednoduchou úvahou zjistíte, že na výšku se tam vejdou pohodlně dva kostely nad sebou a na délku je to téměř 6 kostelů. Velikost haly snese srovnání snad jen s katedrálou sv. Víta na Pražském hradě, která má rozměry chrámu 124 x 60 metrů a výška klenby hlavní lodi je 33,2 metru. Větší než natrhovaná hala je už jen Titanic, který měl délku 269 m, šířku 28,5 m a výšku 53,5 m. Tento „malý kyjský Titanic“ by se ale nikdy nepotopil a také by nemohl odplavat do jiného přístavu.

Kromě objemu a výšky navrhovaného centrálního skladu by výstavba a následný provoz centrálního distribučního skladu znamenal značný nárůst objemu dopravy i počtu vozidel. Přesunem skladových kapacit dojde ke značnému nárůstu celokamionového závozu řetězců, exportu i import výrobků a zejména přímého rozvozu zboží pro téměř 15 000 zákazníků společnosti v Praze, ale i do dalších regionů Čech. Důležitou položkou je zejména obsluha pražské aglomerace menšími vozidly, kdy probíhá výjezd vozidel (cca 60 – 80 vozidel denně) v ranní špičce mezi 5:00 a 8:00 hodin.

Po plánech na umístění kontejnerového překladiště Malešice a jeho další rozšíření o plochy pro umístění areálu citylogistiky mezi komunikaci Průmyslová a Malešicemi je to další případ kdy by mělo dojít k dalšímu nárůstu nákladní dopravy. Znamenalo by to zejména nadměrné zvýšení provozu na stávajících komunikací a zhoršení životního prostředí v obytné zástavbě na území MČ Praha 14.

Ke stažení: Coca Cola Kyje návrh skladovací haly - rok 2012 a rok 2019

Coca Cola Kyje návrh skladovací haly - rok 2012 a rok 2019

Rok 2012 - záměr rozšířit závod o nové distribuční centrum - hala o rozměrech cca 150 x 115 m a výšce cca 36 m, do které by se přesunul sklad z logistického parku VGP v Horních Počernicích.

Rok 2019 - nový záměr rozšířit závod o nové distribuční centrum - hala o rozměrech cca 100 x 70 m a výšce cca 20 m, do které by se přesunul sklad z logistického parku VGP v Horních Počernicích.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011