Hlavní menu:

28.12.2016, autor: Jan Puci, Pražský Patriot , kategorie: Kontejnerové překladiště Malešice

Obyvatelé Malešic dostali nechtěný vánoční dárek, strach z kontejnerového překladiště

Anketa

Souhlasíte s výstavbou kontejnerového terminálu v Malešicích?
Nesouhlasím (36%)
 
Souhlasím (32%)
 
 
Obyvatelé Malešic dostali nechtěný vánoční dárek, strach z kontejnerového překladiště

Myšlenka kontejnerového překladiště v Malešicích je stará už roky, ale k radosti místních obyvatel i radnice Prahy 10 se na ni dlouho neupínala pozornost. To už nyní neplatí. Záměr na obří projekt oznámil soukromý investor těsně před Vánoci. Do staré zástavby v Malešicích by najíždělo v případě realizace překladiště až 120 plně naložených kamionů denně. Na překladišti by navíc každý den mezi 6. a 22. hodinou projížděly dlouhé nákladní soupravy.

Rakouský investor, který provozoval v minulosti překladiště na žižkovském nákladovém nádraží, přesunul následně své aktivity do Mělníka, ale nyní by se rád vrátil do Prahy. A Malešice považuje díky blízkosti Jižní spojky a napojení na dálnici jako ideální volbu.

Kamiony přímo pod okna starousedlíků

S existencí překladiště počítá rozpracovaný Metropolitní plán (MP), rozpracovaný dokument připravovaný Institutem plánování a rozvoje. Desátá městská část svou polohou patří do širšího centra metropole a Malešicko – Strašnickou průmyslovou zónu považuje za území, kde v budoucnu předpokládá „postupnou transformaci v novou městskou čtvrť, urbanizovaný prostor městského či velkoměstského charakteru“.

Překladiště by svedlo kamiony z tranzitní Teplárenské či Heldovy ulice do staré zástavby Malešic přímo pod okna starousedlíků. „Jejich obavy chápeme a myšlenku takto vytíženého překladiště na území Prahy 10 v budoucnu nepodpoříme. Takový projekt na desítku nepatří,“ zdůraznil radní Bohumil Zoufalík (Nezávislí pro Prahu 10 – Hnutí pro lepší Desítku), který má v gesci územní rozvoj.

Praha 10 obdržela dokumentaci o vlivu na životní prostředí 20. prosince, čas na připomínkování má jen do 5. ledna. „Nevíme, zda se jednalo o shodu náhod nebo záměr, ale tato dokumentace, která má přes tři sta stránek, nám došla pár dní před Vánoci. Připomínkovat takto rozsáhlý materiál v tak krátkém čase je složité, ale stále nám dává prostor pro zpracování připomínek a snahu vzniku překladiště zabránit,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí, dopravy a rozvoje Úřadu MČ Praha 10 Martin Pecánek.

Byla by to zátěž pro tisíce lidí, varuje starosta

Radnice chce v připomínkách upozornit na rizika, která s sebou projekt nese. „Máme velké obavy, že vznik kontejnerového překladiště by měl velký dopad na životní prostředí v celé oblasti, a to jak z pohledu zhoršení kvality ovzduší, tak z pohledu velkého nárůstu hladiny hluku,“ sdělil radní Zoufalík.

„Taková zátěž by podle nás měla zásadně negativní vliv na tisíce lidí, kteří v přilehlé oblasti žijí. Navíc máme obavy, že plánovaný rozsah překladiště není ani zdaleka konečný a do budoucna by se mohl areál dál zvětšovat,“ doplnil starosta Prahy 10 Vladimír Novák (ČSSD).

Městská část odmítá vznik překladiště dlouhodobě, své připomínky vznášela k územnímu plánu i k plánovanému metropolitnímu plánu. I přesto si developer nechal zpracovat dokumentaci o posouzení vlivu stavby na životní prostředí, která je nutným krokem pro vznik samotného překladiště.

» Přejít na článek Obyvatelé Malešic dostali nechtěný vánoční dárek, strach z kontejnerového překladiště na webu http://www.prazskypatriot.cz.

Ke stažení: Kontejnerový terminál Malešice

Kontejnerový terminál Malešice

Společnost Rail Cargo Operator – CSKD prosazuje výstavbu kapacitního kontejnerového překladiště v Malešicích, které výrazně zasáhne své okolí hlukem vyvolanou dopravou těžkých kontejnerových návěsů.

Všechny navržené varianty jsou silně kapacitně poddimenzované (pouze 3 páry vlaků a 90 kamionů v jednom směru za den).

Není žádný důvod v tomhle místě kontejnery skládat z vlaku, skladovat a odvážet po silnici. Při perspektivě, že terminál se tu nestaví na 5 let a Praha se bude dále rozvíjet je toto řešení zcela špatné.

01.01.2017 14:53:44

Kontejnerový terminál Malešice

Kontejnerový terminál Malešice
Malešice - návrh kontejnerového terminálu

Vlastní záměr navržený společností Rail Cargo Operator – CSKD představuje realizaci kontejnerového překladiště včetně obslužných kolejí v délce 700 metrů a celého zázemí. Návrh obsahuje překladiště v dispozičním uspořádání na 6 kolejí v obslužné délce 700 m a uspořádáním depa do 12-ti řad nebo do 9-ti řad (varianta B a C). Obsluha překladiště je plánována dvěma portálovými elektrickými jeřáby pro obsluhu překladiště a kolesový manipulátor Hyster H18-23XM-12EC.

Ke stávajícímu rozsahu dopravy by měli přibýt pouze 3 páry Nex vlaků do kontejnerového terminálu v trase Praha-Libeň – Praha-Malešice a zpět (z toho jeden pár vedený v nočních hodinách). Pro obsluhu areálu má být k dispozici 30 parkovacích stání, předpokládá se 30 příjezdů a 30 odjezdů osobních automobilů za den. Objem kamionové dopravy se předpokládá v objemu 125 kamionů v jednom směru za den.

Všechny navržené varianty jsou silně kapacitně poddimenzované (pouze 3 páry vlaků a 125 kamionů v jednom směru za den). Zhruba se stejnou kapacitou probíhala EIA PHA259 v roce 2006 – 2007, ale to byl záměr posuzován jako I. etapa (pouze 2 koleje o délce 450 m). Plánované 3 páry Nex vlaků obsadí svou délkou 3 koleje a další tři koleje jsou tedy volné jako rezerva. Pokud tedy je v oznámení počítáno s kapacitou 3 párů Nex vlaků a objemem kamionové dopravy v rozsahu 125 kamionů v jednom směru za den, tak tento objem se v pohodě a s rezervou se dá zvládnut pouze na dvou kolejích a pouze s jedním portálovým jeřábem pro obsluhu překladiště. V navrhovaném rozsahu je skrytá kapacita terminálu minimálně 6 až 9 párů vlaků za den – tedy dvojnásobnou až trojnásobnou kapacitu než je uvedena v záměru.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011