Hlavní menu:

20.09.2001, kategorie: Broumarská

Výpadovka centrem obce proti vůli obyvatel

V Praze 20. 9. 2001

Obyvatelé Kyjí chtějí veřejně protestovat proti zničení rázu obce na dlouhá desetiletí. Pro zasedání zastupitelstva Prahy 14 25. 9. 2001 ve 14.15 v Kulturním domě v Šimanovské ulici chystají transparenty se svými požadavky. Je to zatím poslední z řady kroků, které občané podnikli proti výstavbě výpadovky v jejich starobylé obci. Zastupitelstvo má rozhodnout o odstranění poslední překážky pro násilnou přestavbu páteřní silnice v Kyjích.
Proti vůli místních obyvatel Rada zastupitelstva již rozhodla o zbourání staré školy, která stojí v cestě nové silnici. Škola se nachází v centru obce v těsné blízkosti historicky cenného kostela sv. Bartoloměje ze 13. století. Tím se doprava přesune ještě blíže k památkově chráněné stavbě. Památkáři dokonce nevylučují ani její další poškození.

Broumarská ulice je pro společenský život v Kyjích nepostradatelná - je jedinou přístupovou cestou k místní škole, kostelu, poliklinice, hřbitovu, nákupnímu centru, metru a k místním úřadům. Intenzita dopravy na Broumarské nepochybně po rekonstrukci stoupne natolik, že ohrozí nejen zdraví obyvatel a zvířat obce, ale i bezpečnost chodců, zejména školáků a starších spoluobčanů. Již dnes je intenzita dopravy srovnatelná se středním provozem na dálnici.

Obyvatelé uznávají nutnost opravy vozovky, který je již léta v desolátním stavu. Podle projektu, na jehož realizaci uvolnil pražský magistrát 140 milionů korun, je však Broumarská ulice zneužita jako sběrná komunikace pro mamutí sídliště Černý Most, které nemá vlastní napojení na Štěrboholskou radiálu.

Původně tato komunikace sloužila především místním účelům. Sdružení Zdravé Kyje vyzývá sympatizující spoluobčany, aby se připojili svou účastí na jednání Zastupitelstva o osudu své obce.

Příloha: požadavky sdružení Zdravé Kyje
MUDr. Hana Pospíšilová
tel.: 81 86 73 98
Sdružení Zdravé Kyje
Osická 538/26
198 00 Praha 9

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011