Hlavní menu:

16.10.2001, kategorie: Broumarská

Obyvatelé Kyjí nesouhlasí se stavbou radiály

http://praha.mojenoviny.cz/z_regionu/kyje1015.html

Pražské Slovo - 16.10.2001

PRAHA - Obyvatelé městské části Kyje protestují proti výstavbě radiály, která ohrozí životní prostředí, bezpečnost obyvatel, ale i vzácnou památku - kostel svatého Bartoloměje. Praha 14 již schválila prvotní kroky, přestože se proti projektu vyjádřili i památkáři.
Občanské sdružení Zdravé Kyje nesouhlasí s rekonstrukcí a rozšířením Broumarské ulice. Ta by měla v budoucnu sloužit jako rychlostní silnice, která bude napojena na hypermarkety a obchodní areály na Černém Mostě. Kvůli rekonstrukci silnice se však musí zbourat dvě historické stavby. Jedná se o starou školu, kterou v posledních letech využívali podnikatelé ke skladování a budovu v níž ještě sídlí řemeslné dílny, které ale kvůli demolici již dostaly výpověď. "Sedmdesát obyvatel na zastupitelstvu nesouhlasilo s demolicí školy, která tvoří ochranný štít kostela před nárazy těžkých aut. Její hmotnost zároveň absorbuje vibrace projíždějících aut, která mohou narušit statiku kostela," řekla předsedkyně sdružení Zdravé Kyje Hana Pospíšilová.

Přes nesouhlas obyvatel se zastupitelstvo Prahy 14 rozhodlo pro bourání. Pospíšilová uvedla, že zastupitelé se řádně neseznámili s projektem, který je navíc starý deset let a nesouhlasí s ním ani památkáři a dopravní inspektorát. "Broumarská ulice je zařazena do druhé třídy silnic a tomu musí odpovídat její parametry. Současný povrch s výmoly je špatný a při dešti se silnice stává nebezpečnou. Dále je tady nepřehledná zatáčka a nevyhovující křižovatka ulic Broumarská a Českobrodská," řekl místostarosta Prahy 14 Miroslav Skala. Dodal, že místní radnice dělá vše proto, aby se doprava omezila pouze na osobní auta. Tím ale zase vzniknou problémy v Českobrodské ulici. Již nyní projede kolem kostela přes sedmnáct tisíc aut denně, z toho více než tisíc má hmotnost vyšší než tři a půl tuny.

"Památková inspekce ministerstva kultury vyjádřila obavu, že terénní úpravy v okolí kostela by se mohly negativně projevit v jeho stavebním organismu. Proto udělala několik návrhů a doporučení magistrátu, aby bylo minimalizováno poškození," uvedla mluvčí ministerstva kultury Dita Fuchsová. Na základě odvolání sdružení, požádal magistrátní odbor památkové péče Státní památkový ústav, aby zpracoval návrh ochranného pásma kostela.

Broumarská ulice by se z nynějších šesti metrů měla rozšířit na osm až deset metrů. Celý úsek bude třeba vybagrovat a upravit na zátěž šedesáti tun. Tím se podle sdružení naruší silnice, která je z více než padesáti procent v neporušeném stavu. Proto se obyvatelé požádali o pomoc městského radního pro dopravu Martina Hejla.

"Zachování těžké nákladní dopravy nad tři a půl tuny na Broumarské komunikaci není nezbytně nutné. Z hlediska dopravní obslužnosti zde, ale musí jezdit autobusy městské hromadné dopravy," uvedl Hejl.

MONIKA FIBÍROVÁ

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011