Hlavní menu:

04.12.2011, autor: Listy Prahy 14 č. 12/2011 (OKO), kategorie: Likvidace odpadů

Zimní údržba na Praze 14

Zimní údržba na Praze 14

Přestože pravá zima na sebe letos ještě stále nechává čekat a podle předpovědi by k nám snad měla být milosrdná i během prosince, je třeba počítat s tím, že i v této sezóně nás může překvapit bohatostí sněhové nadílky, tuhými mrazy a následnými oblevami.

Tak, jak tomu bylo v předchozích třech letech, kdy se Praha potýkala s jejími rozmary nebývale intenzivními a časnými, na což jsme v letech předcházejících nebyli příliš zvyklí. Přestože loňská zima nepředčila množstvím napadlého sněhu rok 2009, kdy byla situace doslova kalamitní, bojovat se s ní dařilo ve městě jen s velkými obtížemi. Na Praze 14, která je specifická majetkovými poměry k pozemkům a tedy i příslušnými kompetencemi, byl úklid sněhu a boj s náledím problémem č. 1 vždy a vždy to bylo nepříjemné jak pro občany městské části, tak pro místní radnici. Proto vedení městské části Praha 14 začalo s přípravami na letošní zimní sezónu již s dostatečným předstihem a především s cílem udělat vše proto, aby se situace na našem území v zimním období maximálně zlepšila.

Prvními a zásadními kroky bylo rozhodnutí změnit smluvní firmu, která nám v předchozích letech zimní úklid zajišťovala a zahájit intenzivní vyjednávání o zkvalitnění služeb s TSK, která má na starosti úklid sněhu na pozemcích v majetku hlavního města Prahy a kterých je bohužel na naší městské části většina.

Druhým krokem byl skutečně systémový přístup k celému plánu zimní údržby. Přistoupilo se k vytvoření nového plánu na mapových podkladech tak, aby se maximálně zohlednily potřeby obyvatelů jednotlivých částí, aby byly zajištěny bezproblémové přístupy na MHD, ke zdravotnickým zařízením, do škol apod.

Mapové podklady byly digitalizovány a aktuální stav bude brzy vyznačen pomocí vrstev i v naší Infomapě, která je přístupná z webových stránek městské části Praha 14 http://netmap2.planstudio.cz/praha14/. O další podrobnosti ohledně zimní údržby na našem území jsme požádali paní místostarostku Tománkovou, která má tuto oblast pod svým vedením.

„Ano, máte pravdu, s přípravami na zimní sezónu jsme začali skutečně brzy, prakticky jsme začali celou problematiku řešit již v průběhu minulé zimní sezóny. Podařilo se nám digitalizovat všechny mapové podklady a propojit náš systém se systémem TSK, abychom tak maximálně mohli koordinovat naši práci. Dalším důležitým krokem bylo vyhlášení výběrového řízení na firmu zajišťující údržbu komunikací.

S výběrovým řízením jsme si dali skutečně záležet a podmínky jsme nastavili v celku tvrdě s cílem získat opravdového „partnera“, který bude komunikativní, operativní, spolehlivý, rychlý a poskytne kvalitu a přitom ještě za rozumnou cenu. Nutno říci, že výsledek tendru dává naději na to, že naše očekávání budou naplněna. Vítězem soutěže se totiž stala společnost Pražské služby a.s., tedy firma s bohatými zkušenostmi, velkou kapacitou a solidní technikou.

Navíc, pokud bude mít zima standardní průběh, podaří se nám oproti předchozím rokům ušetřit částku až 2,5 milionu korun ročně!

Pokud jde o samotnou tvorbu plánu údržby, kladli jsme důraz na „logiku“, tedy na to, aby byla vždy zajištěna schůdnost „hlavních tras“. Došlo také k mírnému rozšíření úseků, které se letos budou udržovat.

Soustředili jsme se také na trasy, které využívají handicapovaní občané a při tvorbě plánu jsme spolupracovali se sdružením Slunečnice, která nám pomohla vytipovat místa s největší prioritou. Tímto bych veřejně chtěla sdružení Slunečnice poděkovat, neboť jejich pomoci si velmi cením. Tedy abych to vše shrnula. Vytvořili jsme nový plán zimní údržby, podařilo se nám získat firmu, která svojí prestiží, zkušenostmi a vybaveností dává naději na to, že se nám s ní bude dobře spolupracovat. Letošní novinka (možnost využívat k posypu chemického materiálu) by nám také mohla značně ulehčit situaci, samozřejmě pokud nebudou panovat tuhé mrazy nebo kalamitní stavy.

Nadále samozřejmě budeme využívat i služeb Armády spásy, kapacity lidí vykonávajících veřejně prospěšné práce a v neposlední řadě i zaměstnance odboru hospodářské správy z naší radnice. Jsem mírná optimistka…, myslím, že máme nakročeno k tomu, aby letošní zimní sezóna byla pro občany na naší městské části „snesitelnější“.

Na druhou stranu a na závěr je nutné ovšem zmínit také smutný fakt, že přes všechnu snahu se nám nepodařilo vyjednat o moc lepší podmínky s firmou TSK, která zajišťuje úklid na pozemcích města a tak ani letos Rada hlavního města Prahy neschválila zahrnutí komunikací Nehvizdská, Mochovská, část Zelenečské ulice, komunikaci Svépravická a Rochovská v katastru Hloubětín do jejího plánu zimní údržby, ačkoliv jsme se o toto výslovně snažili. Tedy ač mohu upřímně říct, že máme za sebou velký kus práce, i do dalších let je stále co vylepšovat.“

Zdroj: Listy Prahy 14 č. 12/2011 (OKO)

http://www.praha14.cz/~listy/2011/12/listy_12_2011.pdf

» Přejít na článek Zimní údržba na Praze 14 na webu http://netmap2.planstudio.cz/.

Ke stažení: zimni_udrzba_P14-2.jpg, 223 kB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011