Hlavní menu:

23.05.2014, autor: Echo Media a.s. © ČTK, kategorie: Silniční okruh kolem Prahy R1

Zákaz vjezdu na Pražský okruh? Soud udělal první krok

Zákaz vjezdu na Pražský okruh? Soud udělal první krok

Obce podél jihozápadní části Pražského okruhu se dočkaly prvního vítězství v boji o odhlučnění této významné dálniční spojnice, když se jich zastal Nejvyšší správní soud. Nejnovější část okruhu kolem hlavního města je sice v provozu už od září 2010, ale dosud nemá platnou kolaudaci – kvůli nadměrnému hluku z nákladní dopravy.

Jihozápadní úsek Pražského okruhu, který spojuje brněnskou a plzeňskou dálnici, je už čtvrtým rokem ve zkušebním provozu. Silnice sice odvedla desítky tisíc vozidel včetně kamionů z Barrandova a dalších čtvrtí podél Jižní spojky, ale zároveň přivedla hřmotná auta k domům v obcích Jesenice, Dobřejovice, Herink a Modletice, kde žijí tisíce lidí.

Mnozí z lidí kvůli nadměrnému hluku špatně spí, automobilové decibely je obtěžují na zahradách a před domy. Dlouhodobý pobyt v takovém hlučném prostředí má přitom prokazatelně negativní dopady na zdraví, může například způsobovat vysoký krevní tlak a další civilizační choroby nebo zhoršovat jejich průběh.

„Podmínkou kolaudace je vydání souhlasného stanoviska Hygienické stanice Středočeského kraje, který bude vydán na základě splnění hlukových limitů, to znamená po výstavbě protihlukových opatření,“ uvedla pro ECHO24.cz mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Zkušební provoz na 50 let?

Bez platného kolaudačního rozhodnutí se přitom žádná stavba nesmí používat. Auta mohou na jižní část Pražského okruhu jen díky výjimce, kterou mu úřady udělily už čtyřikrát. Protihlukové stěny přitom stále nestojí.

Obce Dobřejovice, Modletice, Herink a jesenické občanské sdružení Občané proti hluku proto podaly loni v srpnu proti opakovanému prodlužování zkušebnímu provozu žalobu k Městskému soudu v Praze.

„Ve zkušebním provozu by se mohlo jezdit klidně dalších padesát let,“ uvedla pro ECHO24.cz jejich právní zástupkyně Petra Humlíčková z advokátní kanceláře Dohnal & Bernard.

Soud ovšem žalobu zamítl s odůvodněním, že radnice a občanské sdružení nevyužily všechny možnosti, jak opakovanému udělování výjimky zabránit. „Žalobci se dosud nemohou domáhat ochrany práv u soudu, neboť nevyčerpali řádné opravné prostředky,“ konstatuje se v rozsudku.

Zastání u správního soudu

Jenže obce a občanské sdružení se proti úřední výjimce odvolat nemohly, protože ze zákona nebyly účastníky správního řízení.

Podaly proto kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, který jim vyhověl a nařídil městskému soudu záležitost řádně projednat. Zároveň stanovil mantinely, v kterých se má žaloba proti opakovanému udělování výjimky posuzovat. Obce podél okruhu věří, že jim aktuální soudní verdikt pomůže k tomu, aby se co nejrychleji postavily protihlukové stěny.

„Nyní budeme čekat na nové rozhodnutí Městského soudu v Praze, ale určitě je možné úspěch u Nejvyššího správního soudu používat při jednání s úřady,“ uvedla pro ECHO24.cz Renata Voláková z jesenického sdružení Občané proti hluku. „Hrozba, že bude zkušební provoz zakázán, se stává reálnou,“ tvrdí rovněž právní zástupkyně Petra Humlíčková.

Kritika zástupce ombudsmana

Obyvatel podél Pražského okruhu se zastal i zástupce ombudsmana Stanislav Křeček, když kritizoval opakované vydávání výjimek.

„Prodlužování zkušebního provozu stavby je vzhledem k dosavadní dlouhodobé expozici obyvatel některých obcí (např. Dobřejovice) nadlimitním hlukem a k jejich stížnostem na hluk nežádoucí," uvedl loni v prosinci Křeček.

Připomněl, že jedním z veřejných zájmů je ochrana lidí před nadměrným hlukem. Proto podle Křečka nejsou úřady vůči Ředitelství silnic a dálnic důsledné, „pokud jde o ochranu veřejného zdraví a efektivní tlak na stavebníka přijmout co možná nejdříve účinná protihluková opatření“.

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová uvedla, že se stavbou protihlukových stěn se počítá příští rok. "V současné době probíhá investiční příprava," konstatovala.

» Přejít na článek Zákaz vjezdu na Pražský okruh? Soud udělal první krok na webu http://echo24.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011