Hlavní menu:

23.12.2009, autor: KOK, kategorie: Novinky - Praha 14

Vzpomínky na pořádnou zimu na Kyjském rybníku

Vzpomínky na pořádnou zimu na Kyjském rybníku

Ne každá zima je taková jaká má být a jakou si přejeme. Mnozí si povzdechnou, že nemohou na Kyjském rybníku bruslit. No tento rok by to ani asi nešlo i kdyby by byly dostatečné klimatické podmínky. Rybník je vypuštěný a probíhají na něm po rekonstrukci železničního viaduktu další úpravy.

Přes zimu bude rybník vypuštěný a na jaře se má dodělat ostrov a hrázka, opevnění břehů a přepouštěcí objekt při vtoku Rokytky do Kyjského rybníka. Dále by mělo dojít k urovnání dna, aby tam nevznikaly laguny, jako jsou tam teď, a rybník se dal vypustit na sucho. Tak tedy tento rok pouze několik fotografií napuštěného rybníku s ledem a sněhem. Snad tedy příští zimu 2010/2011 to bude lepší.

Revitalizace a oprava objektů Kyjského rybníka

Cílem plánované revitalizace a opravy objektů Kyjského rybníka má být zvýšení jeho krajinně-estetického, ekologického i rekreačního potenciálu, omezení celoplošného zanášení rybníka sedimenty, zajištění jeho správné funkce a prodloužení životnosti funkčních objektů.

Ve východní části Kyjského rybníka se na dně rybníka počítá se zřízením umělého ostrova o rozloze 980 m2 a navazujících úseků ponořených hrázek (trvale pod hladinou) sloužících k zachycení sedimentů nesených přítokem Rokytky. Ostrov je navržen z důvodu posílení ekologické stability a biodiverzity v území Kyjského rybníka. Zřízením ostrova vznikne ideální prostor pro hnízdiště vodního ptactva. Pozvolné břehy ostrova a plochy nízko nad vodní hladinou mají umožnit růst mokřadní vegetace, která se v rámci Kyjského rybníka vyskytuje pouze v malé ploše vzhledem k rozloze vodní hladiny.

Dále bude provedena úprava jižního břehu a břehových partií Kyjského rybníka. Břehy budou nově opevněny několika různými způsoby. Část břehů bude vytvarována do mírného sklonu a osázena mokřadní vegetací, část bude řešena jako přístupy k vodě opevněné kamennou dlažbou nebo štěrkovým pohozem. V rámci projektu je dále navržena pěšina podél břehu, přístupy k vodě včetně parkových laviček a schody pro přístup k rybníku v místech svahů. Kromě toho je řešeno i bezpečné odvedení srážkových vod do rybníka z přilehlých komunikací, tak aby nedocházelo ke vzniku erozních výmolů jako je tomu v současnosti.

Součástí projektu bude i oprava vypouštěcího zařízení. Bude opravena a utěsněna vypouštěcí klapka, sanovány betonové konstrukce a provedeno nové kamenné opevnění hráze rybníka. Celý projekt obsahuje také rozsáhlé sadové úpravy v okolí rybníka.

24.12.2009 07:43:18

Zima Kyjský rybník

Zima Kyjský rybník
Kyjský rybník

Několik fotografií napuštěného rybníku s ledem a sněhem. Také několik aktuálních záběrů vypuštěného rybníka a výstavby hrázky a ostrova. Snad tedy příští zimu 2010/2011 to bude lepší.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011