Hlavní menu:

13.01.2011, autor: Pražský deník 13.1.2011 , kategorie: Zajímavosti z tisku

Veřejnost se vzbouřila. Vadí jí obří mrakodrap na starém Chodově

Veřejnost se vzbouřila. Vadí jí obří mrakodrap na starém Chodově

Investor, který hodlá stavět na Litochlebském náměstí poskytl veřejnosti jen půdorys stavby. Bezmála sto metrů vysoký dům za miliardu korun, krkolomně převyšující okolní zástavbu má vyrůst uprostřed Litochlebského náměstí na starém Chodově. Dvacet metrů pod zem mají sahat jeho garáže. V ohrožení je podle dotčených lidí posvátná lipová alej, pomník padlým v první a druhé světové válce a hlavně životní prostředí zdejších obyvatel. Deník na tuto kauzu v minulosti opakovaně upozorňoval. Nyní se ale věci začaly hýbat kupředu.

„Na Litochlebském náměstí se stavět bude,“ prohlásil jasně už na ustavujícím zastupitelstvu Prahy 11 vzešlém z říjnových komunálních voleb čerstvě zvolený místostarosta pro oblast správy majetku a hospodářské politiky Jan Meixner (ODS). Nehrozí podle něj likvidace onoho místa. Jenže zastupitelská opozice a velké množství místních je opačného názoru. „Bydlíme přímo naproti této plánované obludy, která nás už předem děsí,“ pravil v úterý na úřadu městské části Prahy 11 Petr Hnátek. Pro porovnání uvedl, že vedle chystané stometrové stavby stojí bytový panelák o výšce třiatřicet metrů.

Dusná atmosféra

„Uznávám, že místo, kde má mrakodrap vyrůst je vedeno jako stavební parcela, ale podle územního plánu není určena k tak obrovské stavbě,“ dodal Hnátek. Byl jedním ze sedmdesáti lidí, kteří se v úterý v devět hodin ráno dostavili k ústnímu projednání problematiky na úřad městské části ve Vidimově ulici. Zároveň je jedním z účastníků územního řízení. Stejně jako většina ostatních, kteří se dostavili k jednání s úředníky a zástupci investora si musel vzít dovolenou v práci. Desítky lidí včetně úředníků se tísnily v žalostně malém prostoru. Vzduch byl během několika minut nedýchatelný.

„Žádáme o opakované jednání, tentokrát v důstojných podmínkách. Mačkáme se tu jako dobytek. Chceme, aby se jednalo v dobu, která je pro normálně pracující lidi přijatelná. Ne v 9 hodin ráno,“ rozčilovali se lidé z Jižního města. Nervózním úředníkům se zatím na stole hromadily námitky proti stavbě.

Matení veřejnosti?

„Lidé byli od samého počátku mateni. Vyvěšení na místě stavby neodpovídá zákonu. Není tam vůbec nic o tom, jestli byla provedena EIA (studie dopadu na životní prostředí – pozn. red.). Podle znění stavebního zákona je potřeba ústní jednání opakovat,“ argumentoval hned zpočátku Petr Kužvart z Ateliéru pro životní prostředí. Zdůraznil také fakt, že grafické znázornění chystaného objektu na vyvěšení není dostatečné a lidé ho mohou přehlédnout.

„Investor na vyvěšení občanům nabídl pouze grafické znázornění půdorysu. Drobným písmem vpravo dole je pak napsáno + 95 metrů. Lidi to mate,“ přidal se Petr Lukeš z občanského sdružení Chodov.

Investor: Zákon jsme dodrželi

„O tomto problému víme. Byli jsme vyvěšení na místě zkontrolovat,“ připustila jedna z přítomných úřednic. „My jsme občanům předložili veškeré potřebné informace stanovené zákonem, včetně grafického znázornění a to na vhodném místě. S opakovaným ústním jednáním nesouhlasíme,“ ohradil se Milan Jírovec z ateliéru M4 architekti, který vypracoval dokumentaci pro územní řízení stavby investora Tweelingen.

„Plnohodnotná dokumentace vyvěšená na místě stavby je samozřejmě přístupná i na úřadě městské části,“ dodal Jírovec.

„Problematiku jsme také řádně prezentovali veřejnosti včetně 3D grafických projekcí u příležitosti konání minulého zastupitelstva Prahy 11,“ připojil se mluvčí investora Tweelingen Michal Mezník.

„Přesto vyvěšení na místě stavby nesplňuje zákonné náležitosti. Nelze z něj usuzovat na architektonickou a urbanistickou podobu záměru, natož na jeho vliv na okolí. Zdá se mi, že pravá podoba této stavby má být utajena před veřejností co nejdéle,“ oponoval Ladislav Kos z občanského sdružení Za hezké Háje. „Zákon v případě nesplnění náležitostí vyvěšení ukládá opakovat ústní řízení,“ reagovali znovu zástupci veřejnosti.

„My opravdu dodnes nevíme, jak má stavba vypadat a dodnes jsme byli přesvědčeni o tom, že už proti ní nic nezmůžeme,“ svěřila se mezi tím Deníku starší dáma z Litochlebského náměstí.

„Uznáváme základní námitku účastníků řízení a zopakujeme ústní řízení. Investor musí na vývěsu splnit veškeré zákonné náležitosti,“ shodly se po desetiminutové pauze na poradě úřednice zastupující magistrát i městskou část. O mrakodrapu na Litochlebském náměstí se zřejmě svede ještě lítý boj.

Zdroj: Pražský deník 13.1.2011

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/verejnost-se-vzbourila-vadi-ji-ob20110113.html

» Přejít na článek Veřejnost se vzbouřila. Vadí jí obří mrakodrap na starém Chodově na webu http://prazsky.denik.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011