Hlavní menu:

15.10.2016, autor: KOK, kategorie: Kácení dřevin

Těžba nepůvodního trnovníku akát na Čihadlech

Těžba nepůvodního trnovníku akát na Čihadlech 2016

Jako každým rokem i letos na podzim probíhá těžba akátu. V průběhu října a listopadu bude probíhat v oblasti Čihadel, viz připojená mapka, těžba akátu, kterou provádí Lesy hl. m. Prahy. Pokračuje tak v úsilí postupně nahradit porosty mimořádně agresivního a v české přírodě nepůvodního trnovníku akátu dřevinami, jež jsou součástí přirozené druhové skladby lesů v pražské oblasti.

Odolný a nenáročný trnovník akát pochází původně ze Severní Ameriky. V první polovině minulého století byly jeho sazenice vysazovány i v Praze, především na odlesněných stanovištích a svazích, kde měly houževnaté akátové stromy bránit erozi. V té době však ještě nebylo známo, jak fatální účinky má akát na okolní přirozenou vegetaci.

Svými kořeny do půdy vylučuje látky, které hubí okolní konkurenční rostliny, a ve svém okolí tak dokáže původní vegetaci zcela vytlačit. Invazivní akát se navíc dokáže velmi dobře sám šířit, a to prostřednictvím kořenových výmladků – mladých výhonků vzešlých z pupenů na kořenech dospělého stromu. Právě kvůli silnému akátovému zmlazení je tak náročné akát z určité lokality spolehlivě odstranit. Růst výmladků potlačujeme aplikací herbicidu (takové lokality vždy označujeme informačními cedulemi).

Velmi dobře se v našich podmínkách daří i dalším cizokrajným druhům, které vytlačují naše původní dřeviny. Kromě akátu mezi ně patří například dub červený a borovice černá.

Plochy uvolněné po akátových těžbách v příštím roce Lesy hl. m. Prahy při výsadbách opětovně zalesní, tentokrát již ovšem sazenicemi dřevin, které náleží do přirozené druhové skladby pražských lesů.

» Přejít na článek Těžba nepůvodního trnovníku akát na Čihadlech na webu http://www.lhmp.cz.

Ke stažení: Těžba nepůvodního trnovníku akát na Čihadlech 2016, 177 kB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011