Hlavní menu:

04.12.2011, autor: Listy Prahy 14 č. 12/2011 (OKO), kategorie: Metropolitní plán

Studenti představili Urbanistické studie Prahy 14 veřejnosti

Studenti představili Urbanistické studie Prahy 14 veřejnosti

Studenti fakulty architektury ČVUT přednesli 22. listopadu v KD Kyje své představy, jakým směrem by se mohl ubírat vývoj Prahy 14 v následujících dvaceti či třiceti letech. Veřejnosti bylo představeno celkem pět urbanistických studií, jejichž společným jmenovatelem je propojení zdánlivě nesourodých částí Prahy 14 do jednoho soudržného celku.

Urbanistické studie byly před dvěma měsíci předloženy výboru Územního rozvoje a životního prostředí MČ Prahy 14 a setkaly se s kladným přijetím. „Studenti si rozhodně získali náš respekt. V pracích je mnoho nových myšlenek. Přesně to jsme potřebovali, aby se na rozvoj naší městské části podíval někdo novým, ničím neovlivněným pohledem,“ uvedl starosta Prahy 14 Radek Vondra.

Praha 14 má oproti některým jiným městským částím jednu nevýhodu. Vznikla víceméně administrativním spojením několika tradičních území. Na jedné straně ji tvoří sídliště Černý Most a na druhé tradiční části Hloubětín, Hostavice a Kyje. Je ohraničena páteřními komunikacemi, které využívají nejen všichni Pražané, ale také obyvatelé Středočeského kraje, kteří dojíždějí do Prahy za prací či nákupy. Chybí zde tradiční přirozené centrum, které by ji sjednocovalo.

A vezmeme-li si, že počet obyvatel se blíží 50 tisíc, což je středně velké město a odhady do budoucna říkají, že by toto číslo mohlo dosáhnout až na sto tisíc, tak jsme již na velikost krajské metropole. A to jsou důvody, proč se radnice rozhodla najít způsob, jak z roztříštěných částí vytvořit jeden celek, který by také jako město skutečně vypadal a fungoval. K tomuto účelu by měla sloužit připravovaná urbanistická studie Prahy 14, do které se mohou promítnout i nápady studentů.

Je rozhodně na čem stavět. Přes uvedená negativa je Praha 14 územím s velkým rozvojovým potenciálem“, popisuje situaci doc. ing. arch. Jan Jehlík, vedoucí Ústavu urbanismu Fakulty architektury ČVUT a pokračuje „ jednou z největších výhod je výborné dopravní spojení, dané jak trasou metra B, tak i železniční tratí a hustou sítí silnic. Na území je velké množství potencionálních ploch pro bytovou výstavbu, průmyslových zón a také zelených území určených pro odpočinek. Vždyť její samotné jádro tvoří rozsáhlý přírodní park.“

Na setkání studenti jeden po druhém představovali svoje nápady a návrhy, jak by se Praha 14 mohla v budoucnu dále rozvíjet. Věnovali se jak možnému dalšímu umístění bytové zástavby, tak využití přírodního parku. Velkou otázkou také bylo, jak mezi sebou jednotlivé části Prahy 14 propojit, zda by mělo v budoucnu vzniknout jedno velké centrum, nebo naopak několik menších, kde by tato centra měla být a jakou roli by měla plnit. Po každé prezentaci následovala diskuze, do které se postupně zapojila většina přítomných. Ti se také studentů ptali, jak by vyřešili například dopravní obslužnost oblastí, kde by se měly stavět byty, jak si poradit například s přeložením elektrického vedení nebo teplovodu, jestli se počítá i s demolicí některých budov a jestli někde nebude zástavba až příliš hustá. Z otázek a odpovědí se vyvinula plodná diskuze, která k daným prezentacím přidala další zajímavé myšlenky.

„Doufám, že se nám podařilo ukázat, co je možné. Chci ale říct, že se v tomto případě nejedná o stanovisko či názor radnice. Jsou to jen podněty a představy možného vývoje. Nicméně snahou vedení městské části je aktivně řídit svůj budoucí rozvoj a k tomu nám tyto studie určitě pomohou“, řekl závěrem starosta Vondra. Také poděkoval všem přítomným a zvláště pak docentu Jehlíkovi a jeho studentům a doufá, že tato plodná spolupráce bude dál pokračovat. Již nyní totiž studenti řeší další zadání, ve kterém se území Prahy 14 budou věnovat podrobněji, v menším měřítku a opět se počítá s jejich veřejným představením.

Zdroj: Listy Prahy 14 č. 12/2011 (OKO)

http://www.praha14.cz/~listy/2011/12/listy_12_2011.pdf

» Přejít na článek Studenti představili Urbanistické studie Prahy 14 veřejnosti na webu http://www.praha14.cz/.

Ke stažení: Studenti_uzemni_plan_praha14_02-2.jpg, 244 kB;
Studenti_uzemni_plan_praha14_01.jpg, 154 kB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011