Hlavní menu:

28.09.2006, kategorie: Rezidence Lehovec

Slévačská - skládka nebezpečného odpadu obsahující azbest

Volně přístupná znět odpadů, která je kontaminována azbestem. Riziko zejména pro děti a mladistvé, kteří se v nezabezpečeném objektu občas vyskytují a také pro okolní obyvatele obytných domů. Na pozemku parc.č. 2684 v katastrálním území Hloubětín Slévačská č.p. 752, v objektu bývalého Domu služeb na Lehovci (vlastník LAMO spol. s.r.o. Havlíčkova 6, č.p.382, Teplice, 41501) se v průběhu jeho devastace vytvořila skládka nebezpečného odpadu. Jedná se o o zbytky izolačních interiérových desek obsahujících azbest, sendvičových desek a případně i zbytky protipožárního nástřiku ocelové konstrukce a možná také dalších nebezpečných látek nebo látek ohrožující zdraví obyvatel nebo životní prostředí. Blíže viz foto ve fotogalerii.

Objekt bývalého Domu služeb na Lehovci je již několik let v devastovaném stavu, nezabezpečený a obsahuje nejrůznější odpad. Je rizikem zejména pro děti a mladistvé, kteří se v něm občas vyskytují, slouží jako útulek pro přespávání bezdomovců, černá skládka odpadů a dále obsahuje volně ložené demoliční odpady, jejichž součástí je také azbest uvolněný z rozbitých stavebních materiálů obsahujících azbest. Částice azbestu jsou rozptýleny po stavbě, smíchány se stavebním demoličním odpadem a prachem. Částice azbestu jsou potom spolu s prachem zbytky skelné vaty apod. roznášeny po okolí stavby. Vzhledem k přítomnosti azbestu se jedná o skládku nebezpečného odpadu, která není nijak zabezpečena a ovlivňuje životní prostředí i zdraví občanů, kteří žijí v okolí této skládky nebezpečného odpadu. Vzhledem k této situaci byla podána stížnost na Úřad městské části Praha 14 (viz. příloha), ČIŽP oblastní inspektorát PRAHA, Hygienickou stanici hlavního města Prahy a podáno trestní oznámení.

Účinky azbestu na zdraví

Vlákna azbestu se uvolňují během výstavby, údržby a zejména při demolici budov; kde se vyskytují stavební materiály, které obsahují azbest. Jsou-li uvolněná vlákna azbestu vdechnuta, mohou způsobit azbestózu, rakovinu plic a mesotheliom. Kuřáci vystavení působení azbestu jsou v podstatně vyšším riziku rakoviny plic než stejně exponovaní nekuřáci.

Negativní účinky azbestu na zdraví tedy nespočívají v chemickém působení, ale v mechanickém dráždění citlivých tkání zejména dýchacích orgánů! Onemocnění z azbestu se může projevit až po dlouhé době od prvního kontaktu s azbestem (až v době, kdy nemocný již dlouhou dobu s azbestem nepracuje nebo nepřichází do kontaktu.

Blíže viz takéhttp://bezjedu.arnika.org a Azbest - karcinogenní látka border="0" align="center">

» Přejít na článek Slévačská - skládka nebezpečného odpadu obsahující azbest na webu http://kyjeok.sweb.cz/foto/slevacska_azbest/slevacska_nebezpecny_odpad.html.

Ke stažení: Stížnost, 2 kB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011