Hlavní menu:

10.04.2010, autor: MF Dnes, kategorie: Broumarská Sever - Jih

Příroda ustoupí bytům, lidem se to nelíbí

Pozemky podél Broumarské ulice v Kyjích chce radnice Prahy 14 prodat jako stavební parcely. Místním se to nelíbí. Chtějí zde zachovat zeleň a vybudovat sportoviště či dětská hřiště.

Centrální část Kyjí by se měla zastavět. Zastupitelstvo městské části totiž schválilo záměr na prodej pozemků v okolí Kyjského rybníka podél Broumarské ulice.

Na ploše o rozloze padesát tisíc metrů čtverečních by tak zřejmě v budoucnu mohly stát nové domy. To se nelíbí obyvatelům Kyjí ani občanskému sdružení Kyjský občanský klub, raději by zde zachovali zeleň a zřídili by sportoviště.

„Dnes jsou to téměř poslední místa v Kyjích, kde je zeleň. Je zde sice nezkultivovaná příroda, ale podle mě by bylo lepší, kdyby tady radnice vybudovala například sportoviště nebo dětská hřiště, protože v Kyjích takových míst moc není,“ říká obyvatel Kyjí Daniel Janota. Radnice se zastavěním pozemků počítá a také s přísunem více než stovky milionů korun do městské pokladny z jejich prodeje.

„Tyto pozemky v současné době nemají využití a jsou ve špatném stavu, navíc jsou primárně určené k bytové výstavbě. Jejich prodejem získáme minimálně sto milionů korun, což je nejnižší částka, za kterou jsme ochotni je prodat,“ říká starosta Prahy 14 Miroslav Froněk (ODS) s tím, že peníze, které radnice získá z prodeje těchto pozemků, chce využít na investice. Zatím se však neví na jaké.

„Jsou to cenné pozemky na břehu Kyjského rybníka a u historického jádra obce a kostela sv. Bartoloměje. Místní lidé tuto oblast vyhledávají k rekreaci, je to jedna z mála zelených ploch v Kyjích,“ ohrazuje se proti prodeji Petr Štulc z občanského sdružení Kyjský občanský klub.

Lidé se bojí ucpaných silnic

Další výstavba v Kyjích by mohla znamenat vyšší provoz na místních komunikacích. To je další důvod, proč se zdejší obyvatelé brání prodeji pozemků v této lokalitě. „Provoz v Broumarské ulici je často katastrofální. Nové byty by současnou situaci mohly ještě zhoršit,“ obává se Janota.

Proti prodeji pozemků v okolí ulice Broumarská se postavili také zastupitelé ze Strany zelených, podle nich přijdou Kyje o poslední volnou plochu se zelení. „Tyto pozemky v samém centru Kyjí jsou velmi dobře situované a dostupné pro místní obyvatele. Takto výhodné místo by mělo sloužit především pro potřeby místních,“ říká zastupitel za Stranu zelených Jiří Feřtek s tím, že další takové pozemky městská část nemá.

Podle zastupitelky Ilony Pickové (SZ) by se o nové podobě tohoto území mělo rozhodnout až po veřejné diskusi s obyvateli. To však radnice neplánuje. „Máme vydané územní rozhodnutí. Veřejný průzkum tedy neplánujeme,“ dodává Froněk.

Zdroj:

Mladá fronta DNES 7.4.2010

autor: Adéla Paclíková

Odkazy a související články:

Zelení protestují proti prodeji pozemků u Kyjského rybníka

http://www.regiony24.cz/12-82240-zeleni-protestuji-proti-prodeji-pozemku-u-kyjskeho-rybnika

Odmítáme prodej lukrativních pozemků u Kyjského rybníka

http://www.ekolist.cz/txt_tzpr_full.stm?x=2223250

Odmítáme prodej lukrativních pozemků u Kyjského rybníka

http://zpravodajstvi.ecn.cz/txt_tzpr_full.stm?x=2223250

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011