Hlavní menu:

04.12.2011, autor: Listy Prahy 14 č. 12/2011 (KVAS), kategorie: Kontejnerové překladiště Malešice

Překladiště v Malešicích se nebude rozšiřovat, tlak radnice přinesl výsledky

Překladiště v Malešicích se nebude rozšiřovat, tlak radnice přinesl výsledky

Zastupitelstvo hl.m. Prahy na svém jednání 4.11. 2011 neschválilo návrh na změnu územního plánu - rozšíření překladiště a vybudování areálu Citylogistiky v Malešicích při ulici Průmyslová. Praha 14 tak zůstane ušetřena prudkého nárůstu kamionové dopravy.

Mnoho občanů naší městské části ani nevědělo o snaze rozšířit překladiště a vybudovat areál Citylogistiky v Malešicích. Tento krok by vedl k dalšímu neúměrnému navýšení dopravy na Praze 14 ulic Průmyslové a Kolbenově v kritické oblasti Hloubětína - křižovatek s Poděbradskou a Kbelskou.

V roce 2007 se Magistrát hl.m. Prahy rozhodl zadat Útvaru rozvoje HMP zpracování konceptu nového Územního plánu hl.m. Prahy. Tento koncept byl předložen k nahlédnutí v roce 2009. Obsahoval návrh rozšíření překladiště a vybudování areálu Citylogistiky v Malešicích při ulici Průmyslová. Ještě ve stejném roce Městská část Praha 14 uplatnila své připomínky k projednávanému konceptu Územního plánu hl.m. Prahy a vyslovila zásadním nesouhlas s rozšiřováním kontejnerového překladiště a city - logistik v transformační oblasti (T/6) o výhledové území (územní rezerva)“. V průběžných projednáváních však této námitce nebylo vyhověno.

Nové vedení radnice se však s tímto výsledkem nesmířilo. Na jednáních MHMP v květnu letošního roku byl opět prezentován nesouhlasný názor s rozšířením překladiště a vybudováním areálu Citylogistiky s tím, že tuto připomínku MČ Praha 14 považuje za zásadní. Následné jednání v září bylo opět neúspěšné a tato zásadní připomínka byla zařazena jako bod na jednání do Zastupitelstva

hl.m. Prahy (ZHMP) s návrhem ji zamítnout. Po intenzivních jednáních se podařilo přesvědčit zastupitele HMP z TOP09 a ČSSD o nevhodnosti této změny a ti ji při hlasování ZHMP nepodpořili. Na stranu TOP09 a ČSSD se také přidali zastupitelé KSČM. S touto, pro Prahu 14 jednoznačně negativní změnou ÚP na soukromých pozemcích, souhlasili pouze zastupitelé ODS.

Tento úspěch koaličních partnerů na radnici Prahy 14 ve vyjednávání na HMP tak fakticky zabránil skokovému navýšení tranzitní kamionové dopravy, která by přinesla zvýšení hluku, prašnosti a dopravních problémů v celé Praze 14. „Jsme rádi, že se nám společně s místostarostkou Lucií Svobodovou podařilo přesvědčit naše kolegy na MHMP o neúměrných rizicích spojených s celkovým rozšířením překladiště a zabránit tak výraznému zhoršení životního prostředí tady u nás na Praze 14“, konstatoval po hlasování Zastupitelstva HMP starosta MČ Prahy 14 Radek Vondra.

„Budeme se zásadně bránit novým stavbám, které by přinášely další zátěž pro stávající nevyhovující dopravní infrastrukturu. Pro náš případný souhlas je podmínkou dobudování dlouho odkládaných dopravních staveb či úprav tak, aby dopad na obyvatele Prahy14 byl co nejmenší. Ať už jde o oblast kolem Průmyslové ulice, Hloubětín či Kyje - Hutě“, dodává místostarostka Lucie Svobodová.

Zdroj: Listy Prahy 14 č. 12/2011 (KVAS)

http://www.praha14.cz/~listy/2011/12/listy_12_2011.pdf

» Přejít na článek Překladiště v Malešicích se nebude rozšiřovat, tlak radnice přinesl výsledky na webu http://www.praha14.cz/.

Ke stažení: kontejnerove_prekladiste_Malesice-2.jpg, 153 kB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011