Hlavní menu:

24.05.2012, autor: MEDIAFAX, kategorie: Metropolitní plán

Pražští zastupitelé nebudou jednat o územním plánu metropole

Pražští zastupitelé nebudou jednat o územním plánu metropole

Zastupitelé hlavního města Prahy vyřadili ze čtvrtečního programu jednání o současném územním plánu a pořízení metropolitního plánu. Důvodem je podle informací agentury Mediafax pravděpodobně dopis ministerstva pro místní rozvoj, který nový územní plán metropole rozporuje.

"Na základě pochybnosti o možné zákonnosti, i přes naše dvě právní stanoviska, se povede ještě diskuse s ministerstvem pro místní rozvoj," uvedl první náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09), který má územní plán na starosti.

Vedení Prahy obdrželo ve středu odpoledne od ministerstva pro místní rozvoj dopis, v něm rezort poukazuje na komplikace, které by nastaly v případě ukončení práce na současném územním plánu města. Město začne s ministerstvem jednat a bude chtít během dvou týdnů podrobnou analýzu. Poté se bude konat mimořádné jednání zastupitelů, kteří se budou situaci kolem územního plánu opět zabývat. Pokud ministerstvo neodpoví na všechny dotazy, zastupitelé nakonec budou o územním plánu hlasovat, tvrdí Hudeček. Opírá se totiž o posudky odborníků, kteří nevidí v záměru žádný problém.

Kuloárové informace na pražském magistrátu naznačují, že proti novému územnímu plánu, jehož autorem je právě Hudeček, nejvíce brojí ODS, která je koaličním partnerem TOP 09. Někteří zastupitelé z ODS mají podle těchto informací schválení materiálu blokovat.

Debata kvůli novému metropolitnímu plánu ovládla již totiž dubnové jednání zastupitelů, kdy představitelé města schválili jeho přípravu.

"Metropolitní plán bude jednodušší, a tím umožní absolutní kontrolu občana nad tím, co v daném území probíhá, co tam může být a co tam nesmí být," tvrdil Hudeček zastupitelům v dubnu. Nový územní plán podle jeho slov městu uspoří i velké prostředky, protože nebude žádat tak časté změny. V době platnosti současného územního plánu se projednalo 2077 změn a město na ně vynaložilo 140 milionů korun, doplnil.

Opozice ČSSD a KSČM si ale myslí, že materiál byl šitý horkou jehlou a jde o hazard s Pražany. Odmítá také jeho velké rozlišení 1 : 25 000, v němž se ztratí například hřiště nebo i rezidenční zóny a navíc se zahustí město. Upozorňuje i na hromadné žaloby o náhradu škod ze strany vlastníků pozemků i developerů.

Zdroj: MEDIAFAX

http://www.mediafax.cz/politika/4059377-Prazsti-zastupitele-nebudou-jednat-o-uzemnim-planu-metropole

» Přejít na článek Pražští zastupitelé nebudou jednat o územním plánu metropole na webu http://www.mediafax.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011