Hlavní menu:

31.10.2011, autor: iHned 25.10.2011, kategorie: Územní plán - platný

Pražští radní si nevědí rady. Spory o změny v územním plánu přehodili zastupitelům

Pražští radní si nevědí rady. Spory o změny v územním plánu přehodili zastupitelům

Radní v Praze sice v minulosti vyřešili už stovky námitek proti změnám v územním plánu města, se zbývajícím souborem sedmdesáti připomínek se však nevypořádali. Horký brambor hodili výš - zastupitelům. Bojuje se o skládku v Ďáblicích či vysokorychlostní železnici v Běchovicích.

Radní hlavního města Prahy se stále nemohou shodnout s městskými částmi na připomínkách k novému územnímu plánu. Soubor sedmdesáti námitek tak nechají rozřešit až zastupitele, kteří se sejdou příští čtvrtek 3. listopadu. A teprve pak radní sami rozhodnou.

"Počkáme, až nám zastupitelé 3. listopadu dají doporučení, zda připomínkám vyhovět, nebo ne," uvedl po jednání rady náměstek primátora Josef Nosek (ODS).

Jde přitom o pozoruhodný jev: radní totiž v minulosti už stovky námitek vyřešit dokázali. Teď se ale chtějí spolehnout na to, co si myslí zastupitelstvo Hlavního města Prahy. A to i přesto, že jde o jeden z případů, kdy rada má kompetenci k samostatnému rozhodnutí. Byť později formálně schváleném zastupiteli.

Rozpory mezi městskými částmi a magistrátem se týkají především významných silničních staveb.

Suchdol a Dolní Chabry například odmítají, aby přes jejich území procházel městský okruh. Vadí jim, že silnice by vedla blízko obydlí jejich občanů. Náměstek Nosek však jinou variantu trasy odmítá.

"Já chápu, že nikdo nechce, aby mu kolem obce vedla pětiproudá silnice, ale tohle je nejlepší varianta ze všech špatných řešení. Dobrá tady neexistuje," reagoval Nosek.

Běchovice odmítají koridor, Ďáblice skládku

Městská část Běchovice kromě okruhu odmítá i koridor vysokorychlostní tratě Praha-Brno-Vídeň, který by měl být u současné stanice Praha-Běchovice svedený pod zem.

Ďáblicím zas vadí rozšiřování skládky a diskuse se povede i o stavbě nové přistávací a odletové dráhy na Ruzyni. Ta vadí okolním oblastem. "Životnost stávající dráhy, postavené v šedesátých letech, začíná být problémová. Je třeba mít novou," obhajuje návrh Nosek.

Boj proti rozporům

Ve zprávě, která putuje ke schválení zastupitelům, Praha zároveň hodlá aktualizovat zásady územního rozvoje. Jde o dokument, který je nadřazen územnímu plánu. Radní jej chtějí zrušit, aby odstranili rozpory, které mezi územním plánem a zásadami územního rozvoje jsou.

V minulosti se totiž několikrát stalo, že právě tyto rozpory byly úspěšně soudně napadeny odpůrci pražského okruhu nebo koridoru vysokorychlostní tratě mezi Prahou, Brnem a Vídní.

Nosek dodal, že vedení Prahy považuje zásady územního rozvoje pro Prahu za zbytečný dokument. Sloužit totiž má pro kraje, aby mohly dát do souladu územní plány sousedních obcí. Pro hlavní město by tak měly být zásady a územní plán prakticky totožné. Rozpory mezi nimi ale využívají lidé, kteří bojují proti velkým stavbám.

"Kdo nesouhlasí s územním plánem a chce škodit, tak použije zásady územního rozvoje," poznamenal Nosek.

Zdroj: iHned 25.10.2011

http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-53384250-prazsti-radni-si-nevedi-rady-spory-o-zmeny-v-uzemnim-planu-prehodili-zastupitelum?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Územní plán Prahy: Podívejte se, kde chtějí stavět developeři

http://zpravy.ihned.cz/c1-52464540-uzemni-plan-prahy-podivejte-se-kde-chteji-stavet-developeri

» Přejít na článek Pražští radní si nevědí rady. Spory o změny v územním plánu přehodili zastupitelům na webu http://zpravy.ihned.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011