Hlavní menu:

29.01.2009, kategorie: Územní plán - platný

Pražané měli poslední možnost na připomínky k projektům, které změní tvář metropole

Pražané měli poslední možnost na připomínky k projektům, které změní tvář metropole

O možnosti připomínkovat plány developerů se téměř nikdo nedozvěděl. Komu to prospělo? A protestující hlasy jsou více než osamělé. Přinášíme alespoň tiskovou zprávu sdružení Arnika.

"Přestože magistrát získal po rozsudku Nejvyššího správního soudu další čas k informování veřejnosti o plánovaných projektech, vůbec jej nevyužil. Mnoho obyvatel tak pravděpodobně stále nic netuší,“ kritizuje přípravu změn územního plánu mluvčí sdružení Arnika Zora Kasiková. „Územní plán je vrcholem netransparentního rozhodování v Praze, přitom jde o dokument, který předurčuje podobu města na mnoho let dopředu. Bezprostředně s ním souvisí také kvalita životního prostředí,“ doplnila Kasiková.

Ve středu 28. ledna vypršel termín, dokdy magistrát přijímal připomínky k návrhu takzvaných celoměstsky významných změn územního plánu. Sdružení Arnika již dříve návrh kritizovalo, protože jeho schválení v současné podobě by vedlo ke kolapsu dopravy, úbytku zeleně a předimenzované výstavbě. Magistrát plánuje přeměnu tří pražských nádraží v nové čtvrti města a výstavbu třinácti dalších místních center a rezidenčních oblastí. Na několika místech by mohly vyrůst mrakodrapy. „Tak zásadní počiny, jakými je zakládání nových čtvrtí, umisťování mrakodrapů či zástavba zelených ploch, musejí vycházet z důkladné analýzy potřeb města a široké diskuse s veřejností. Nic z toho v Praze neproběhlo,“ komentuje připravené změny územního plánu Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika.

„Hlavním problémem je motiv změn. Tím jsou zjevně zájmy investorů a developerů, nikoliv potřeby města a jeho obyvatel,“ říká Skalský. Magistrát původně stanovil termín pro připomínky ke čtyřem desítkám celoměstsky významných změn do 19. listopadu 2008. Avšak 30. října rozhodl Nejvyšší správní soud, že předchozí změny územního plánu byly protiprávní a zrušil je. Žalobu proti změnám podala městská část Praha-Suchdol a vlastníci pozemků dotčených stavbou silničního okruhu. Právě okruh a nová vzletová a přistávací dráha na letišti Ruzyně byly předmětem sporu. Magistrát tak musí znovu projednat všechny úpravy územního plánu - jak zrušené soudem, tak celoměstsky významné.

Občané či občanská sdružení mohou uplatnit připomínky k návrhu zadání celoměstsky významných změn územního plánu písemně na adrese magistrátního odboru územního plánu. Centrum pro podporu občanů sdružení Arnika nabízí jednotlivcům i sdružením pomoc s formulací a správným podáním připomínek.

(Arnika - Centrum pro podporu občanů) -

» Přejít na článek Pražané měli poslední možnost na připomínky k projektům, které změní tvář metropole na webu www.kauza-praha.cz.


© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011