Hlavní menu:

16.04.2018, kategorie: Metropolitní plán

Praha zveřejnila nový územní plán, připomínkovat jej lze do června

Praha zveřejnila nový územní plán, připomínkovat jej lze do června

Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) předal magistrátu návrh Metropolitního plánu. Dokument bude možné od 27. června po 30 dní připomínkovat. Oproti současnému návrhu nového Metropolitního plánu například stanovuje výškovou regulaci zástavby. Platit by měl začít od roku 2023.

„Návrh plánu prošel v poslední době velkou diskuzí, do níž bylo zapojeno mnoho lidí z různých oborů a institucí. Věřím, že nyní je dlouhý proces projednávání dobře připraven,“ sdělila primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

„Po fázi, kdy plán připravovali odborníci Institutu plánování a rozvoje, přichází na řadu městské části, orgány státní správy a obyvatelé města,“ doplnila náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice) s tím, že se chystá řada aktivit a setkání, na kterých se mohou zájemci s návrhem seznámit.
V návrhu Metropolitního plánu je vyjádřena vize rozvoje hlavního města na příští desetiletí, čímž se mají řídit investoři, občané i veřejná správa. Plán neřeší detaily jednotlivých domů či parcel, ale koncepci celého města včetně rozvoje infrastruktury nebo ploch pro novou bytovou výstavbu.
„Do návrhu plánu se obtiskly desítky hodin jednání, názory odborných recenzentů i právníků, vůle státní správy, městských částí a dalších institucí. Proto jsme postupně vytvářeli další a další verze, ve kterých jsme se snažili o kompromis,“ řekl Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR).

Plán představí občanům
Nový plán zájemci uvidí v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v rámci výstavy, která bude až do konce července. Na místě budou i odborníci, kteří zodpoví otázky ohledně plánu. Po Praze bude jezdit i informační kontejner, který vždy na dva dny zakotví v sedmnácti pražských lokalitách.
Mezi hlavní cíle Metropolitního plánu patří zamezení rozšiřování zástavby na periferii města a nově se mají budovy stavět na místech starých továren či nepoužívaných nádražích. Plán taktéž zahrnuje regulaci výškových budov, ty mají vznikat jen ve vybraných oblastech.
Nový územní plán vzniká od roku 2012 a platit má nejpozději do roku 2023. Dopracovaný návrh zastupitelstvo schválí v roce 2022. Jeho podoba je přístupná zde.

http://plan.iprpraha.cz/cs/metropolitni-plan

» Přejít na článek Praha zveřejnila nový územní plán, připomínkovat jej lze do června na webu https://praha.idnes.cz/.

Ke stažení: Popis lokalit Metropolitního plánu - Praha 14

Metropolitní plán je územní plán hlavního města Prahy. Územní plán určuje, jak se bude město v následujících deseti až dvaceti letech rozvíjet, kde se smí a nesmí stavět apod.
Metropolitní plán rozděluje území hlavního města na více než 700 lokalit, každá spadá do jednoho ze 13 typů zastavitelných území (mezi nimi je například historická část města, bloková struktura či průmyslové areály). Pokud má lokalita v plánu písmeno "Z", znamená to, že je zastavitelná. Případná nová zástavba však musí respektovat charakter lokality. Každá lokalita dále spadá do jednoho ze čtyř způsobů využití - obytný, rekreační, produkční nebo přírodní. Plán tak určuje, jaká činnost zde může a nemůže probíhat.
Výstavbu v jednotlivých lokalitách bude nově omezovat výšková regulace, která jasně určí, jaká bude maximální povolená výška budov. Ta vychází z výšky stávající zástavby.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011