Hlavní menu:

08.04.2009, autor: Pražský deník, kategorie: Životní prostředí

Praha zřídí přírodní park Smetanka

Praha zřídí přírodní park Smetanka

Nový přírodní park Smetanka vznikne na pomezí městských částí Kyje a Hloubětín, v jeho středu bude hřeben vrchu Smetanka. Hlavní město bude mít další přírodní park.

Návrh na zřízení parku už dostal za úkol připravit odbor životního prostředí. Poté ho opět musí schválit rada hlavního města.
„Chceme především zachránit přírodu kolem říčky Rokytky. Základem parku je v současné době existující zalesněný hřeben Smetanka se starým dubohabrovým porostem,“ řekl v úterý na tiskové konferenci radní hlavního města pro životní prostředí Petr Štěpánek (SZ).
Doplnil, že zamýšlený přírodní park představuje krajinářsky pozoruhodný komplex zachovalé příměstské krajiny v blízkém centru města.

Značné rozšíření zeleně v metropoli
Území navrženého přírodního parku je vymezeno vodním tokem Rokytka a jeho údolní nivy, Kyjským rybníkem a zástavbou starého Hloubětína. Z východní strany navazuje na přírodní park Klánovice - Čihadla.
„Společně vytváří území zeleného klínu táhnoucího se od východního okraje Prahy do centra,“ uvedl radní s tím, že nové území výrazně přispěje k rozšíření zeleně na území hlavního města Prahy. Území rozděluje vytížený silniční tah Průmyslová, který chce magistrát překonat nadchodem pro pěší.

» Přejít na článek Praha zřídí přírodní park Smetanka na webu http://prazsky.denik.cz/.

Ke stažení: smentanka01-1.jpg, 330 kB;
smetanka02.jpg, 340 kB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011