Hlavní menu:

16.11.2016, autor: Adam Váchal MF DNES 11. 11. 2016, kategorie: Zajímavosti z tisku

Praha představila proměnu sídliště Černý Most. Přibudou parkovací místa a vznikne náves

Příští rok město zahájí úpravy u vnitrobloku Vybíralova

Sídliště Černý Most čeká proměna k lepšímu. Příští rok město zahájí úpravy u vnitrobloku Vybíralova. Největším tématem je parkování. Institut plánování a rozvoje navrhl nové uspořádání parkovacích míst. Podle urbanistů by se mohl o zelené plochy na sídlišti starat komunitní zahradník. Na jeho plat by se skládali samotní obyvatelé.

Už příští rok odstartuje postupná proměna pražského sídliště Černý Most, kterou vedení metropole připravuje od loňska. První změny se dotknou vnitrobloku Vybíralova a jeho okolí. Na místě v první řadě zmizí nadbytečné ploty, některé přerostlé keře a novou podobu dostanou tamní zanedbané plácky. Na dětském hřišti se pak objeví toalety a nové lavičky.

"Cílem je podpořit místa setkávání tak, aby centrální část sídliště fungovala jako náves," vysvětluje současný šéf Institutu plánování a rozvoje hlavního města (IPR) Ondřej Boháč. Právě na IPR projekt v posledním roce vznikal.

Největším tématem je podle urbanistů na tomto místě parkování. Přestože se na sídlišti nachází zhruba 950 parkovacích míst, běžně tam parkuje až o 150 automobilů víc. Někteří řidiči proto v současné době nechávají své vozy stát v křižovatkách, což komplikuje průchod chodcům či průjezd jiným vozům. IPR proto vymyslel způsob, jak počet parkovacích míst navýšit pomocí nového uspořádání. "Měly by tak vzniknout parkovací plochy, které budou citlivě umístěny do prostoru, doplněné o stromy," uvádí IPR. Před tamní školkou, kde každé ráno houstne provoz, navíc vzniknou nová místa pro krátké zastavení.

Úpravou by měly projít také některé ulice tak, aby jimi lépe projely autobusy. Praha také upraví cestu na metro. "Vnitroblok na Černém Mostě je jen první vlaštovka. Celkem totiž v Praze žije v panelácích skoro 40 procent obyvatel a my musíme tvrdě pracovat na tom, aby se ve svém bydlišti cítili příjemně a bezpečně všichni napříč generacemi a napříč Prahou," uzavírá náměstkyně pro územní plánování Petra Kolínská.

Odborníci v současné době jednají s obyvateli o vytvoření komunitní rady. V té by lidé probírali další jednotlivé kroky ke zlepšení života na sídlišti. Tématem mohou být podle IPR například pravidelné příspěvky, ze kterých se mohl platit zahradník. Ten by udržoval tamní rozsáhlé zelené plochy. Na místě by do budoucna mohl podle města vzniknout také sportovní kustod, který by se staral o aktivity na školním hřišti nebo pronajímal sportovní pomůcky.

Černý Most by se mohl měnit i v dalších ohledech. Primátorka Adriana Krnáčová na nedávném Pražském investičním fóru prozradila, že město uvažuje o výstavbě nového parkovacího domu právě na Černém Mostě. Vedení metropole už dříve naznačilo, že by zde mohl do budoucna vyrůst první projekt městských bytů. Ty by město financovalo z fondu bydlení, na kterém mělo v polovině letošního roku zhruba dvě miliardy korun.

» Přejít na článek Praha představila proměnu sídliště Černý Most. Přibudou parkovací místa a vznikne náves na webu http://m.ihned.cz/.

Ke stažení: Příští rok město zahájí úpravy u vnitrobloku Vybíralova, 494 kB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011