Hlavní menu:

12.11.2010, autor: ihned.cz - 20.10.2010, kategorie: Silniční okruh kolem Prahy R1

Praha povolila další díl okruhu u Běchovic. I když nejsou peníze

Praha povolila další díl okruhu u Běchovic. I když nejsou peníze

„Zatím čekáme, zda nabude právní moci. Pokud ano, tak můžeme v příštím roce zahájit archeologický výzkum a výkup pozemků,“ říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Stavba již územní rozhodnutí měla – ale po protestech zejména obyvatel Běchovic kvůli hrozícímu hluku je ministerstvo pro místní rozvoj zrušilo. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proto projekt přepracovalo a doplnilo protihluková opatření jako například valy a protihlukové zdi.

Fond s penězi na výkupy nepočítá

Podle Vápeníkové bude ale výstavba uvedené části okruhu běh na dlouhou trať a není reálné, že by se zprovoznila před rokem 2016 – ještě v létě byl přitom plánovaný termín dokončení rok 2015. Jen výkupy pozemků totiž budou trvat minimálně rok. „Ale můžeme se s některými vlastníky nedohodnout o výši výkupní ceny a pak může dojít i ke sporům a vyvlastňování,“ upozornila.

ŘSD navíc ještě nemá zajištěné financování výstavby dané části okruhu. Státní fond dopravní infrastruktury totiž v návrhu svého rozpočtu, který minulý měsíc odsouhlasila vláda, s žádnými penězi na stavbu okruhu v příštím roce nepočítá.

“Rozpočet fondu dopravy bude ještě schvalován ve sněmovně a bude tam prostor pro nějaké korekce,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Nicméně ministerstvo dopravy nepočítá ani s tím, že by dalo na obchvat Prahy peníze v dalších letech. Chce totiž do stavby dálnic zapojit soukromé investory.

Bude se stavět, jen když se najde soukromý investor

„Stát deklaroval, že spolu s pokračováním dalších částí pražského okruhu bude tuto stavbu připravovat jako PPP projekt. A upozornil, že když s tím neuspěje, tak na to sám nemá,“ uvedl Jiří Landa ze společnosti Cityplan, která se zabývá dopravním inženýrstvím a plánováním dopravní sítě.

Podle Landy je přitom uvedený úsek nyní jednou z nejpotřebnějších dopravních staveb v zemi. „Dostavět okruh je bezpochyby největší prioritou,“ říká. Landa je přitom skeptický, že by se byť část obchvatu formou PPP podařila v plánovaném termínu postavit. „Problém je, že se stavbou PPP tento stát nemá žádné zkušenosti,“ podotkl.

Stát sice již několikrát rozjížděl přípravu projektů výstavby ve spolupráci se soukromým kapitálem, ale ani jeden se dosud nepodařilo dotáhnout do konce. Byly mezi nimi například stavba rychlodráhy z Prahy do Kladna s odbočkou na letiště Ruzyně, výstavba věznice v Rapoticích či Justičního areálu v Ústí nad Labem.

Jediný běžící PPP projekt v zemi je přestavba a rozšíření Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Pětimiliardovou zakázku, kterou těsně před svým odchodem rozhodl v květnu 2010 ministr obrany Martin Barták, přitom jeho nástupce Alexandr Vondra slíbil nechat prověřit, zda není předražená.

Zdroj: ihned.cz 20.10.2010

http://ekonomika.ihned.cz/c1-47307100-praha-povolila-dalsi-dil-okruhu-u-bechovic-i-kdyz-nejsou-penize-ani-pozemky

» Přejít na článek Praha povolila další díl okruhu u Běchovic. I když nejsou peníze na webu http://ekonomika.ihned.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011