Hlavní menu:

22.08.2011, autor: Pražský deník 22.8.2011, kategorie: Silniční okruh kolem Prahy R1

Posuňte Pražský okruh, žádají starostové ministra

Alternativní trasa Pražského okruhu - starostové Kvůli hluku a exhalacím chce 11 starostů z Prahy a středních Čech upravit východní část Pražského okruhu. V dopise adresovaném ministrovi dopravy Pavlu Dobešovi žádají, aby autostráda neprocházela okrajovými čtvrtěmi a posunula se dál za Prahu. Příprava nové trasy by podle ministra dopravy Pavla Dobeše mohla trvat až 15 let.

Podle starostů je v současnosti prosazovaná trasa zastaralá, informuje o tom server Aktuálně.cz. Dobeš prostřednictvím tiskového oddělení vzkázal, že se podnětem starostů bude zabývat.

„Bohužel většina dosavadních návrhů vycházela z více jak padesát let starých koncepcí a nerespektovala aktuální vývoj v oblasti motorizace, urbanizmu, ekologie, bezpečnosti provozu a požadavky dané na transevropské dálniční sítě,“ uvádí se v dopise, který má server k dispozici.

Podle starostů je nyní ideální příležitost trasu autostrády změnit, protože Praha i Středočeský kraj budou projednávat nebo aktualizovat strategické Zásady územního rozvoje.

Dobeš se ale zatím stále přiklání k původní variantě, protože příprava nové trasy by mohla trvat až 15 let, píše server. Podle Dobeše by se starostové měli obrátit především na pražský magistrát, který má v tomto případě důležitější slovo.

Dopis starostové poslali i na pražský magistrát

Starostové poslali obdobný dopis i prvnímu náměstkovi pražského primátora Karlu Březinovi i středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi. Starostové napsali, že současná východní část okruhu vede po trase, která vznikala na počátku 60. let. Od té doby se Praha výrazně rozrostla a automobilismus se zvýšil asi 15krát.

„Trasa prochází přes obytnou zástavbu, zastavěné území sídelních útvarů nebo v její těsné blízkosti: Suchdol, Dolní Chabry, Březiněves, Ďáblice, Přezletice, Podolanka, Jenštejn, Radonice, Vinoř, Satalice, Černý Most, Horní a Dolní Počernice, Běchovice, Dubeč,“ uvedli starostové.

Levnější varianta

Takzvaná regionální varianta, kterou navrhuje 11 převážně pražských starostů, by podle jejich expertního posouzení byla lepší hned z několika pohledů včetně dopravního, ekologického i finančního. Regionální varianta je podle nich sice o 15 kilometrů delší, ale levnější, protože by nebyla tak technicky náročná. „Stavební náklady se sníží o zhruba 13 miliard korun, což je přibližně o jednu čtvrtinu,“ stojí v příloze dopisu.

Za zásadní problém starostové nepovažují ani to, že tato trasa není nijak připravená. Státu stejně nyní chybějí na dokončení Pražského okruhu peníze a rovněž patřičná úřední povolení, napsal server.

Zdroj: Pražský deník 22.8.2011

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/posunte-prazsky-okruh-zadaji-20110823.html

Související články

11 starostů píše ministrovi: Posuňte okruh dál od Prahy

http://www.praha14jinak.cz/clanky/11-starostu-pise-ministrovi-Posunte-okruh-dal-od-Prahy.html

Rozhodnutí na část Pražského okruhu zrušeno

http://www.praha14jinak.cz/clanky/Rozhodnuti-na-cast-Prazskeho-okruhu-zruseno.html

Další rána pro Pražský okruh, úřad zrušil povolení

http://www.praha14jinak.cz/clanky/Dalsi-rana-pro-Prazsky-okruh-urad-zrusil-povoleni.html

Pražané se budou dusit dál, obchvat dostal další úder

http://www.praha14jinak.cz/clanky/Prazane-se-budou-dusit-dal-obchvat-dostal-dalsi-uder.html

» Přejít na článek Posuňte Pražský okruh, žádají starostové ministra na webu http://prazsky.denik.cz/.

Ke stažení: Alternativní trasa Pražského okruhu - starostové, 190 kB;
Alternativní trasa Pražského okruhu - OS Zdravé životní prostředí, Běchovice, 52 kB

Ke stažení: Silniční okruh kolem Prahy R1

Silniční okruh kolem Prahy R1
 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011