Hlavní menu:

27.05.2010, autor: HN.IHNED.CZ 27. 5. 2010, kategorie: Zajímavosti z tisku

Poslanec koupil pozemek pod cenou

Poslanec koupil pozemek pod cenou

Parcelu v Praze pořídil poslanec ODS Daniel Rovan za sto tisíc korun. Ve stejné lokalitě se pozemky prodávají za šestnáctinásobek. Nenápadný poslanec Daniel Rovan (ODS), jenž si drží magistrátní byt a současně bydlí ve vile papírově vlastněné jeho tchánem, se vážně vyzná: to, co jiní kupují za milion a půl, on umí pořídit za sto tisíc korun.

Ten pozemek v Horních Počernicích leží hned vedle domu, na nějž HN upozornily ve včerejším projektu Konta X. Koupi vily za bezmála sedm milionů sice před dvěma lety zařizoval a spolufinancoval Rovan, úředně je však dům psán na jeho jednasedmdesátiletého tchána. Ta klička Rovanovi pomohla hned nadvakrát. Může si ponechat magistrátní byt a nákladnou nemovitost nemusí uvádět v majetkovém přiznání.

Jak HN nově vypátraly, pochybné okolnosti provázely i pořízení sousedního pozemku. Podle katastru nemovitostí zaplatil Rovan za 420 metrů čtverečních přesně sto tisíc korun. "To je unikum. Neumím si představit, že bych v Praze někde něco podobného koupil. Za to se neprodávají ani chodníky," hodnotí Miroslav Duda, viceprezident Asociace realitních kanceláří ČR. A pohled do cenové mapy mu dává za pravdu. "Ceny pozemků se u nás pohybují kolem čtyř tisíc korun za metr, v některých lokalitách i čtyři a půl. A neustále to roste," potvrdil starosta Horních Počernic Ivan Liška (rovněž ODS). "To byla opravdu dobrá koupě."

Pokud by se transakce řídila cenami v místě obvyklými, zaplatil by Rovan za pozemek přibližně 1,7 milionu korun, to znamená šestnáctinásobně víc. A nic na tom nemění fakt, že dosud je parcela vedená jako orná půda. "Dnes je to sice orná půda, v budoucnu se s tím počítá jako s místem určeným pro bydlení," podotkl starosta Liška.

Ostatně, i sám Rovan přiznal, že na pozemku nehodlá pěstovat brambory. "Doufám, že by se mi mohlo časem podařit postavit si zde vlastní dům," odepsal na jednu z otázek HN. Na další dotazy - například zda považuje cenu za přiměřenou - však už nereagoval.

Ptát se není možné ani prodejce. Firma RG - stavby, která stavěla komplex sousedních vilek včetně domu Rovanových, změnila na začátku letošního roku majitele. A s tím i sídlo. "Kancelář, kterou tady měli, je zrušena. Nemají tu už ani poštovní přihrádku," říká recepční v průmyslovém areálu, kde dosud společnost sídlila.

Vedení ODS však vrcholně neprůhledné majetkové poměry Rovana nechávají v klidu. A to navzdory tomu, že jeho jméno figuruje na pražské kandidátce, byť na šestnáctém nevolitelném místě.

"Pan poslanec musí doložit majetkové poměry, jak mu ukládá zákon. Pokud jej porušil, bude následovat sankce jako u kohokoliv jiného," reaguje mluvčí ODS Martin Kupka.

Rovanovi tak hrozí jediné: může být popotahován za to, že do majetkového přiznání nezanesl 1,5milionovou hypotéku, kterou spolufinancoval "tchánův" dům.

Řízení však povede radnice Prahy 14, kde Daniel Rovan působí jako místostarosta. On sám se ve včerejších HN bránil, že v domě pouze "relativně často přespává".

» Přejít na článek Poslanec koupil pozemek pod cenou na webu http://hn.ihned.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011