Hlavní menu:

26.08.2011, kategorie: Zajímavosti z tisku

Politici nechali miliony Březinovi. Nemá na ně nárok, tvrdí sdružení. A šlo na policii

Občanské sdružení Oživení podalo trestní oznámení na zhruba třicítku lidí včetně pražských politiků. Domnívá se totiž, že se nedostatečně snaží, aby se zpátky do jimi řízených společností vrátily tři miliony korun od primátorova náměstka Karla Březiny.

Necelé dvě desítky pražských politiků, kteří sedí ve statutárních orgánech firem s majetkovou účastí města či státu, mohou čekat, že si je pozve k výslechu policie.

Občanské sdružení Oživení na ně podalo trestní oznámení pro porušování povinností při správě cizího majetku. Domnívá se totiž, že se nedostatečně snaží, aby se zpátky do jimi řízených společností vrátily tři miliony korun. Ty získal současný náměstek primátora Karel Březina z ČSSD za členství v těchto firmách. A údajně neoprávněně.

"Pokud peníze nevymáhají, způsobují společnosti škodu," říká Petra Bielinová, právnička Oživení.

Že Březina na peníze nemá nárok, tvrdí právníci, které oslovil server IHNED.cz. Problém je podle nich v tom, že Březina při zvolení do funkcí zamlčel, že dříve působil v orgánech dvou zkrachovalých firem. A nesplnil tak oznamovací povinnost. Právníci míní, že kvůli tomu je jeho jmenování do dalších společností, které spoluvlastní stát či město, neplatné.

"Nevznikl tedy právní titul, na základě kterého by ty peníze bral," uvedla pro IHNED.cz Dagmar Dubecká z advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík.

A poukazuje ještě na jeden problém: I úkony, které jménem společnosti činil, by měly být zneplatněny. "Když za společnost jedná neplatně zvolená osoba, jsou tyto úkony právně neplatné," upozorňuje.

Březina takový výklad už dříve odmítl. A tvrdil, že si nechal vypracovat vlastní analýzu, podle níž se na něj tato podmínka nevztahuje.

K opačnému názoru ale došla i policie, která jej v březnu obvinila pro trestný čin zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Za to hrozí až dvouleté vězení či zákaz funkce.

Zatajil dva krachy

Březina v minulosti působil ve statutárních orgánech dvou společností: Porcela Plus a Concordia. Jenže obě zkrachovaly. Porcela Plus v prosinci 2008, Concordia o měsíc později.

Zákon přitom říká, že ten, kdo působil ve statutárních orgánech zkrachovalé společnosti, nesmí být v obdobných orgánech jiných firem. Povoluje to jediná výjimka: pokud to akcionářům výslovně řekne a oni s tím i přesto souhlasí. To se ale v případě Březiny nestalo.

Náměstek primátora se tak bez splnění oznamovací povinnosti stal členem dozorčí rady dvou společností, kde je Praha vlastníkem či spoluvlastníkem - Dopravního podniku Praha (DPP) a Rencar Praha. A byl také - pro změnu za České dráhy - i předsedou dozorčí rady Žižkov Station Development. Ani v jedné už sice nepůsobí, podle právníků mu ale nenáleží odměny z období, kdy pro společnosti pracoval. Do jejich orgánů byl zvolen v rozporu se zákonem.

Firmy peníze nechtějí zpět?

Na to, že Březina zřejmě porušuje zákon, upozornil letos v lednu server IHNED.cz. Sdružení Oživení poté představitele daných firem vyzvalo, aby po Březinovi požadovali "vydání bezdůvodného obohacení ve výši vyplacených odměn".

"I přesto, že jsme je nyní urgovali, nedostali jsme žádnou odpověď. Řešíme to a peníze vymáháme," vysvětluje Bielinová.

Jen jediná odpověď

Podobně neuspěl ani server IHNED.cz, který v březnu politikům sedícím v orgánech uvedených firem rozeslal otázky, zda budou po Březinovi s "péčí řádného hospodáře" požadovat vrácení peněz.

Tehdy reagoval jediný z oslovených - tehdejší člen představenstva a nyní místopředseda dozorčí rady DPP David Vodrážka. Ten ovšem pouze odkázal na tiskovou zprávu vedení DPP, který uvedl, že případ nechá zanalyzovat právníky.

Posudek je prý nyní hotov - a podle něj není zcela jasné, zda Březina zákon porušil. "Z tohoto důvodu pověřilo představenstvo společnosti advokátní kancelář k vypracování a podání žaloby za tím účelem, aby soud určil, zda Karlu Březinovi funkce člena dozorčí rady v době jeho funkčního období v dozorčí radě zanikla, či nikoliv," vysvětluje Vodrážka.

A další posudek do řady

A aby analýz v rámci DPP nebylo málo, zcela nový posudek nyní, po pěti měsících od dotazu serveru IHNED.cz, předložil i pražský zastupitel za ČSSD Miloslav Ludvík, který od dubna předsedá dozorčí radě podniku.

"Poté, co nás sdružení Oživení upozornilo, vyzval jsem management Dopravního podniku, aby nám řekl, o jakou výši odměn jde. Budeme to projednávat na zářijovém jednání dozorčí rady," řekl Ludvík (mimo jiné i ředitel motolské nemocnice) s tím, že si chce také vyžádat stanovisko právníků.

Zdroj: ihned.cz 26.8.2011

http://zpravy.ihned.cz/politika/c1-52670370-politici-nechali-miliony-brezinovi-nema-na-ne-narok-tvrdi-sdruzeni-a-slo-na-policii?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

» Přejít na článek Politici nechali miliony Březinovi. Nemá na ně nárok, tvrdí sdružení. A šlo na policii na webu http://zpravy.ihned.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011