Hlavní menu:

24.05.2011, autor: Pražský deník 24.5.2011, kategorie: Zajímavosti z tisku

Politici drží Prahu v šachu

Politici drží Prahu v šachu

Porcování medvěda neprošlo finančním výborem. Výstavby a rekonstrukce školských zařízení mohou nabrat zpoždění.

Tolik hádek o rozdělení komunálního „medvěda“ ještě radnice nezažila. Zastupitelé ve finančním výboru včera nepřijali navržené rozdělení dotace pro městské části ve výši 452 milionů korun. Jak dlouho budou radnice na peníze čekat? To nelze zatím odhadnout. Finální návrh totiž musí schválit zastupitelé. Shoda se ale zatím nerýsuje.

„Vnímám to samozřejmě negativně. Praha 1 žádala peníze na opravu chodníku a střechy školy v Masné ulici. Pokud by návrh neprošel, oprava chodníků by se zpozdila a navíc by se jich stihlo opravit méně,“ řekl Deníku Oldřich Lomecký (TOP 09), starosta Prahy 1.

Rekonstrukce střechy školy v Masné ulici je podle něj investičně náročná akce, protože většina budov v Praze 1 jsou budovy historické a památkově cenné, jejichž opravy jsou nákladnější.

Zemětřesení v pražské ODS

Rozdělení peněz z rezervy města v částce 452 milionů korun způsobilo zemětřesení v pražské ODS. Podle jejího předsedy Borise Šťastného má být klíčem ke spravedlivé dělbě „medvěda“ počet obyvatel v jednotlivých obvodech. „S tím se nedá souhlasit, prioritou by měla být potřebnost investiční akce,“ domnívá se Lomecký.

Proti rozdělení peněz vystoupil Dalibor Mlejnský (ODS), starosta Prahy 11 a místopředseda finančního výboru.

„Ne ve všech oblastech byl důraz na mateřské školy akceptován. Jako příklad uvádím, že Křeslice žádaly 5 milionů korun na výstavbu školky a dostaly 4. Může se zdát, že milion korun si dodají ze svého rozpočtu. Jenže rozpočet této části Prahy je 5,5 milionů korun, takže školku kvůli chybějícímu milionu nemusejí dostavět,“ sdělil Mlejnský s tím, že dnešní zasedání klubu ODS znovu otevře rozdělení medvěda.

Svoboda, který se včerejšího jednání finančního výboru také účastnil, považuje dělbu peněz za správnou. „Vycházelo se z toho, co si určily samotné městské části. S některými starosty jsem hovořil osobně. Posuzovali jsme časovou rozpracovanost projektů, nebo zda se jedná o novou stavbu. Nikdo nemůže být spokojen už proto, že peněz je pro letošek méně než loni, takže musíme posoudit, co je realizovatelné, a co ne,“ zdůvodnil primátor.

Dnes večer se sejde klub pražských občanských demokratů. Křídlo kolem Borise Šťastného bude usilovat o to materiál změnit. Svoboda je ale zásadně proti.

Peníze pro městské části ještě musejí schválit zastupitelé na čtvrtečním zasedání. Podle informací Deníku se členové za TOP 09 hlasování nejspíš zdrží. Někteří občanští demokraté už deklarovali, že takto nastavené rozdělení peněz městským částem také nepodpoří. Dotace pro městské části se pak kvůli politickým obstrukcím mohou zpozdit.

Zdroj: http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/politici-drzi-prahu-v-sachu20110524.html

» Přejít na článek Politici drží Prahu v šachu na webu http://prazsky.denik.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011