Hlavní menu:

10.05.2012, autor: Alena Rybníčková, kategorie: Územní plán - platný

Ozvučná deska

Ozvučná deska

Organizačně náročného setkání se zúčastnilo se šedesát architektů, urbanistů, umělců, sociologů, zástupců Pražských iniciativ, developerů, historiků umění a designérů. Význam budeme moci ocenit až po čase, pokud se členové Ozvučné desky shodnou na společných nutných krocích a pokud se jimi rada Prahy bude řídit.

Diskuze navazující na dopolední prezentace nebyly příliš tematicky vymezeny a od toho se odvíjely také navzájem nesourodé příspěvky jednotlivců. Každý z příspěvků by stál za rozpracování a samostatnou diskuzi. (Hledali jsme odpovědi na otázky o minulosti a budoucnosti Prahy; témata příspěvků: Kde jsme a jak jsme se tam dostali / Kam kráčíš, Praho).

V diskuzi se prolínaly dva hlavní pohledy na „uzdravování“ Prahy: pohled shora: nastavení pravidel územního/metropolitního plánu a pohled zdola: uzdravit se musíme především my.

Postřehy z debaty k pohledu „zdola“:

Územní plán je jen jednou z mnoha institucí, která tvoří Prahu. Existuje ale sociální a kulturní plán Prahy? Pokud ano, kde leží a jaký je rozdíl mezi plánem a realitou? Praze se říká město kultury, ale je to kultura minulosti, o té současné se neví a nemluví. Praha se musí naučit identifikovat lidi, kteří městu rozumí a tvoří ho a ty podporovat. Důležité je společenské nasazení, nakolik se chceme ve městě angažovat; mentální nasazení Pražanů. Chytit se spontaneity města.

Z debaty mimo jiné vyplývá nutnost mezioborové spolupráce. Spolupracují ale magistrátní odbory a radní mezi sebou? Jak často sedí spolu u kulatého stolu na jedním tématem? Děje se to vůbec? Dokáže Ozvučná deska přesvědčit i ostatní radní ke spolupráci?

Odpolední diskuze u stolů byla zajímavější, protože už byla zacílená a diskutujících bylo kolem patnácti u jednoho stolu.. Za všechny podněty jmenuji konkrétní „drobnost“ od stolu s tématem „Přírodní prvky v urbánní krajině: Nechová se k nim Praha macešsky?“. S touto „drobností“ se dá něco dělat hned. Jsou to trávníky:

Trávníky na veřejných plochách:

Dříve se sekaly dvakrát ročně na vysoko a rostly na nich kromě trávy také luční květiny. Teď se z nich město snaží udělat anglický trávník, sekají se zcela proti potřebě pětkrát do roka. Trávníky tak vysychají. Typický příklad, kdy se v Praze dělá něco proti Praze a někdo na tom vydělává.

Na čem jsme se shodli:

· Praha potřebuje pomoc a vnější zásah.

· Praha je přetížena individuální automobilovou dopravou. Doprava se musí přizpůsobovat prostoru a ne naopak.

· U debatního stolku „drobnost“ trávníků.

· Praha potřebuje spolupráci napříč odborníky.

Téma, které jsem navrhla na další setkání Ozvučné desky souvisí s diskutovanou přetížeností Prahy individuální automobilovou dopravou. Praze by pomohla velice jednoduchá věc: kdyby více řidičů používalo MHD.

MHD nám z velké části tvoří město a významnou část každodennosti.

Proč se staví nové stanice metra, ale do provozu dopravy jde tak málo peněz, že se intervaly mezi spoji neustále prodlužují? Je tramvaj plná když všichni sedí nebo až když se držíme souseda? Které sociální skupiny jsou takto z dopravy vylučovány? A začne město lákat do své MHD i řidiče?

V červnu nás čeká další „optimalizace“ spojů. Cestující ale není balík, jehož převoz po městě můžeme optimalizovat. Staráme se město o komfort cestujícího, nebo soustavně pracuje na tom, aby MHD byla „socka“?

Zorganizovat efektivně takový různorodý sbor Ozvučné desky není vůbec jednoduchá záležitost. Spolupráci se musíme učit všichni a pokud zde do této chvíle téměř neexistovala, nemůžeme chtít, aby fungovala od prvního okamžiku perfektně. Také velmi záleží na tom, jak se podaří výsledky zanalyzovat a komunikovat s veřejností. Stránky www.ozvucnadeska.cz jsou zatím ve výstavbě. Předpokládám, že na nich budou video záznamy ze debat a shrnutí diskuzí.

Jak se potenciál Ozvučné desky bude odvíjet dál záleží jak na organizátorech, tak na nás účastnících - byli jsme požádáni, abychom navrhli témata další debat. Je na nás, jak budeme výsledky Ozvučné desky podávat veřejnosti a jak se na další setkání připravíme. Je na organizátorech, jestli dostatečně brzy pošlou témata k přípravě a zda dokážou vybrat z výživného dne to nejlepší a to méně osvědčené zahodit. Jestli bude realizováno v dohledné době realizováno téma Adama Gebriana na prezentaci informací o Praze a uváděných v kontextu a fyzická 3D prezentace o plánovaných výstavbách.

A jestli přijdeme všichni znovu, aby to fungovalo.

Děkuji radnímu Tomáši Hudečkovi, že se do Ozvučné desky pustil, jeho poradcům, pracovníkům magistrátu, kteří se na organizaci podíleli, moderátorům Agory a všem zúčastněným.

Alena Rybníčková

- Komentář účastnice Ozvučné desky Michaely Pixové naleznete na blogu http://praguewatch.wordpress.com/

Zdroj:
Pražské fórum https://sites.google.com/site/prazskeforum/

Pražské fórum 2.5.2012 23:31, autor: Filip Lexa

https://sites.google.com/site/prazskeforum/blog/ozvucnadeska

» Přejít na článek Ozvučná deska na webu https://sites.google.com/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011