Hlavní menu:

06.05.2010, autor: KOK, kategorie: Novinky - Praha 14

Odhalení pomníku obětem II. světové války v Dolních Počernicích

V Praze 9 – Dolních Počernicích bude 8. května v 10 hodin dopoledne odhalen po 65 letech pomník Obětem II. světové války. Slavnostní odhalení pomníku proběhne v parčíku „U Váhy“ ( u křižovatky ulic Českobrodská a Hrabačovská), v Praze 9 - Dolních Počernicích.

Porota vybrala v anonymní soutěži velmi netradiční návrh občana Dolních Počernic a studenta 5.r. Vysoké školy umělecko-průmyslové oboru sochařství Daniela Paula. Investorem pomníku je Hlavní město Praha a Městská část Praha - Dolní Počernice.

Výtvarná koncepce vychází z umělecké disciplíny Land Art, autor využil krajinného prvku, terénu parku jako plnohodnotnou součást díla. Výraznou dominantou pomníku je mohyla zeminy, z níž se vynořuje betonový kříž, křesťanský symbol utrpení, evokující hrob padlých. Železná obruč s vypálenými jmény obětí vytváří pomyslným práh mezi přítomností, a minulostí. Spojení země a kříže (úděl) symbolizuje motiv obrany vlasti, a položení života třiceti jedna padlých dolnopočernických občanů za její svobodu.

» Přejít na článek Odhalení pomníku obětem II. světové války v Dolních Počernicích na webu http://www.praha-dolnipocernice.cz/.

 

Diskuzní fórum

Tato diskuze je uzavřena, už nelze diskutovat.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Tato diskuze je uzavřena, už nelze diskutovat.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011