Hlavní menu:

29.06.2011, autor: KOK, kategorie: Novinky - Praha 14

Ochranná pásma letiště Letňany

Ochranná pásma letiště Letňany

Na úřední desce MHMP bylo zveřejněno oznámení o vydání opatření obecné povahy „Ochranná pásma letiště Letňany“. Letiště má v současné době zřízena platná ochranná pásma, vzhledem k tomu, že se připravuje pootočení dráhy 05L/23R, je nutné změnit i ochranná pásma leteckých staveb.

Ochranná pásma zajišťuji bezpečnost leteckého provozu, spolehlivou funkci leteckých staveb a jejich výhledový rozvoj. V případě souběhu ochranných pásem podle účelu různých druhů leteckých staveb platí přísnější omezeni. Dokumentace ochranných pásem leteckých staveb tvoří podklad pro umísťování staveb a pro ochranu důležitých zájmů v území.

Provozovatelem letiště je společnost Gemini PORT a.s. a vlastník letiště je společnost SIT Prague, a.s.

Na letišti jsou v současné době dvě dráhy určené pro vzlety a přistání - RWY 05L/23R a RWY 05R/23L. Ochranná pásma byla na žádost objednatele vypracována na plánovaný dráhový systém s výhledovými parametry - novou, pootočenou RWY 05L/23R délky 1025 m a stávající RWY 05R/23L s možnou délkou 914 m. Výhledové délky byly stanoveny tak, aby pás RWY (s parametry odpovídajícími kódovému číslu RWY) ležel plně na pozemcích letiště (v ochranném pásmu zájmového území letiště). Důvodem k této změně je dohoda provozovatele a majitele letiště s okolními zástupci městských částí, aby se snížil respektive zmenšil omezující dopad od ochranných pásem na možný rozvoj těchto městských částí. Z tohoto důvodu Úřad pro civilní letectví provedl řízení k opatření obecné povahy a zřízení nových ochranných pásem letiště Letňany. Obě dráhy jsou nepřístrojové a s jejich vybavením pro přístrojové přiblížení se nepočítá podle objednatele ani v budoucnosti.

S nabitím účinnosti tohoto Opatření obecné povahy zanikají původní ochranná pásma letiště.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011