Hlavní menu:

21.05.2009, autor: Pražský deník 21.5.2006 Jan Piroch , kategorie: Zajímavosti z tisku

Obyvatelé Prahy 13 protestovali proti své radnici a nové výstavbě

„Chceme tady žít! Ne nové výstavbě! Chceme zachovat stávající zeleň! Chceme zaparkovat se svým autem! Ne arogantnímu chování úředníků stavebního odboru Prahy 13! Ne strašlivému hluku a emisím z letadel,“ tato a jiná provolání zazněla včera večer u stanice metra Lužiny z úst přibližně tří stovek demonstrantů, kteří protestovali proti vedení radnice Prahy 13.

Akci uspořádal spolek občanských sdružení Prahy 13, který sdružuje 7 různých místních občanských sdružení.

„V naší městské části se děje mnoho nepravostí a proto zde vznikají občanská sdružení. Jednotlivá sdružení ale nic nezmůžou, proto jsme se, když jsme se již nějaký čas potkávali na různých zasedáních zastupitelstva a u připomínkových řízení, rozhodli, že se spojíme. Společně snad dosáhneme zlepšení,“ říká Pavel Dlouhý z občanského sdružení Stodůlky Háje, které vzniklo kvůli záměru výstavby šestipatrového domu mezi rodinnými domky a dodává: „Radnice dle svých slov nechce omezovat byznysmeny a developery a proto se s nimi domlouvá tajnými smlouvami, které odmítá zveřejnit.“

Jsme jen naštvaní lidé

„Chtěli bychom také, aby se nestavěly předimenzované stavby a v souladu s územním plánem, který se v tajnosti tvoří a jehož koncept máme k dispozici, byly zachovány stávající zelené plochy,“ říká dále jeden z organizátorů akce Petr Kučera z občanského sdružení Motolský ordovik.

„Nejsme žádná politická strana, jsme jen naštvaní lidé, kteří zde ale chtějí nadále žít,“ dodává Kučera.

Radnice se hájí

„Výstavba na území Prahy podléhá stejnému schvalovacímu procesu jako výstavba na území celé ČR. Průběh územního a stavebního řízení je striktně upraven stavebním zákonem. Ten přesně stanovuje, kdo je účastníkem řízení a v kterém okamžiku se k plánované výstavbě může vyjadřovat veřejnost. Některá občanská sdružení v Praze 13 této možnosti hojně využívají a odvolávají se proti územním rozhodnutím, mnohdy i u staveb, které jsou zcela evidentně ve veřejném zájmu,“ hájí postup radnice její mluvčí Samuel Truschka. Někteří demonstranti si také navzájem vyměňovali své zkušenosti s údajnou arogancí úředníků i politiků. „Naše občanské sdružení Ulic Mohylová a Zvoncovitá vzniklo proti stavbě Prokopský vrch. Rada Prahy 13 se ale usnesla, že na adrese, která patří Praze 13, nesmí sídlit žádné občanské sdružení,“ stěžuje si Lubomír Janáček, podle kterého situaci nakonec vyřešili přehlášením sídla sdružení.

Upozornit na šlendrián

Proti kritice se ale radnice slovy svého mluvčího ostře ohrazuje: „Jsme samozřejmě vždy připraveni odpovídat na dotazy občanů, ostatně pan starosta s nimi dnes mluvil na besedě. Některé požadavky demonstrantů jsou úplně nesmyslné, například úplné zrušení přeletů letadel nad Stodůlkami je nereálný požadavek. Existence mezinárodního letiště celostátního významu na západním okraji Prahy je fakt, který nezměníme. Radnice s Letištěm Praha opakovaně jednala o minimalizaci dopadů na Prahu 13, která podporuje výstavbu paralelní vzletové a přistávací dráhy, která přelety nad Prahou 13 omezí.“ Organizátoři demonstrace na závěr vyzvali své spoluobčany, z nich mnozí na místě podepisovali nesouhlasnou petici proti mnoha problémům Prahy 13, aby upozorňovali na další kauzy a nepravosti. „Jen když nás na šlendrián upozorníte, dá se řešit,“ uzavřel spoluorganizátor Jan Mayer.

Zdroj: Pražský deník 20.5.2006 Jan Pirochhttp://prazsky.denik.cz/zpravy_region/obyvatele-prahy--protestovali-proti-sve-20090520.html

Odkazy:

Spolek občanských sdružení jihozápadního města

http://www.spolek13.cz/

o.s. Motolský ordovik.

www.motolskyordovik.cz

o.s. Vize 2010

www.velkaohrada.eu

o.s. Bellušova

www.bellusova.cz/sdruzeni/

o.s. Stodůlky - Háje

www.stodulky-haje.7x.cz

o.s. Spolek OS JZM

www.spolek13.cz

o.s MLÁDÍ

o.s. Mohylova a Zvoncová

» Přejít na článek Obyvatelé Prahy 13 protestovali proti své radnici a nové výstavbě na webu http://prazsky.denik.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011