Hlavní menu:

28.06.2011, autor: DNES 27. června 2011 , kategorie: Zajímavosti z tisku

Nový stavební zákon umlčí lidi a posílí developery, varují ekologové

Novela stavebního zákona zabrání lidem mluvit do staveb továren, silnic či skladů, varuje ekologické sdružení Arnika. Svůj protest zdůraznilo happeningem před budovou ministerstva pro místní rozvoj. To tvrdí, že v územních řízeních novela roli veřejnosti naopak posílí.

Ministr Kamil Jankovský se s kleštěmi postavil před svůj úřad a začal lidem vytrhávat jazyky. Naštěstí jen jako - a vlastně to nebyl ani ministr.

Happeningem s figurantem v masce členové sdružení Arnika protestovali proti chystané novele stavebního zákona. Dosavadní úprava účasti občanských sdružení v rozhodování se totiž úřadům neosvědčila.

"Proto jsme se rozhodli výrazněji podpořit procesní rozdíly mezi územním a stavebním řízením," dodal Kalous na tiskové konferenci.

Občanským sdružením novela dává možnost vstupovat do územních řízení, i když jimi nejsou přímo dotčena. Pokud to ale je stavební řízení, v němž se řeší technologické parametry stavby, tam už ministerstvo vidí účast sdružení jako "spíše kontraproduktivní".

Právě možnost ovlivňovat stavební řízení byla podle Kalouse nejčastěji "zneužívána k vydírání a zbytečným obstrukcím".

Druhý protest v krátké době

Sdružení Arnika s tím nesouhlasí a varuje, že veřejnost ztratí změnou pravidel možnost chránit své zájmy. Stavební zákon navíc není jedinou normou, kterou chce vláda kvůli výstavbě změnit.

Už před měsícem Arnika kritizovala novelu zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. "O podobě měst, vesnic a krajiny by se měli napříště domlouvat pouze úředníci s podnikateli a developery," upozornilo tehdy sdružení (tiskovou zprávu si přečtěte zde). Tento návrh má nyní na stole prezident, zatím ho nepodepsal.

Teď se sice jedná o stavební zákon, patří ale ke stejné problematice. "Lidé by se mohli vyjádřit například k tomu, zda má v jejich obci vyrůst továrna, ale nemohli by nijak ovlivnit způsob jejího provozu, organizaci výstavby a staveništní dopravy nebo ozelenění okolí," popsal novelu zákona právník Lukáš Matějka.

Ministerstvo pro místní rozvoj se novelu už brzy chystá předložit do vlády, aby mohla fungovat od příštího roku. Argumentuje poklesem nezaměstnanosti a zvýšením obratu. Kromě změn v územním a stavebním řízení novela počítá s rozšířením seznamu staveb, u nichž nebude potřeba stavební povolení.

---------------------------------

Územní a stavební řízení

Územní řízení dává lidem šanci vyjádřit se k tomu, zda má v jejich obci například vyrůst továrna. Zde chce ministerstvo umožnit účast i sdružením, kterých se stavba přímo nedotkne.

Stavební řízení pak určuje způsob jejího provozu či organizaci výstavby a staveništní dopravy. Zde ministerstvo vidí účast občanských sdružení jako kontraproduktivní.

IDNES 27. června 2011 14:00

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/novy-stavebni-zakon-umlci-lidi-a-posili-developery-varuji-ekologove-1i2-/domaci.aspx?c=A110627_123316_domaci_jw

» Přejít na článek Nový stavební zákon umlčí lidi a posílí developery, varují ekologové na webu http://zpravy.idnes.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011