Hlavní menu:

04.08.2011, autor: iDnes, kategorie: Územní plán - platný

Na seznam nejdůležitějších staveb Prahy se dostaly i dva bytové domy

Na seznam nejdůležitějších staveb Prahy se dostaly i dva bytové domy

Město se rozhodlo, že urychlí projednávání některých změn územního plánu. Vybralo tak 38 projektů, které budou projednány přednostně. Několik z nich je však významných spíše jen pro záměry developerů.

Téměř čtyřicet míst již dříve vybralo pražské zastupitelstvo jako nejdůležitější v celé metropoli. Až do včerejšího dne se ke změnám mohli vyjadřovat i Pražané.

Ovšem na veřejném jednání, které se konalo ve středu 3. srpna na magistrátu, lidi zajímalo i to, proč se do této "elitní skupiny" dostala třeba stavba bytového domu v Modřanech nebo obdobný případ nedaleko Bohdalce v Michli.

"Jedním z absurdních návrhů je i plán na proměnu mateřské školky Na Sychrově v Praze 10 na bytový objekt. Proto smyslu projednávané změny nerozumím," přidal další případ zastupitel z Prahy 8 Petr Vilgus (SZ).

Rozhodnutí zastupitelstva tak vyvolalo vcelku oprávněné otázky, čím je bytový dům významný pro celou Prahu. "Vypadá to, jakoby developeři prosadili přes politiky své podnikatelské záměry," řekl Jan Vydra z Vokovic, který se jednání zúčastnil.

Nový územní plán bude až v roce 2014?

Těchto 38 změn se totiž bude projednávat zvlášť, proto se vyhnou složitým a často vleklým schvalovacím procesům v rámci územního plánu. Toho se totiž týkají stovky změn a měl by přijít na řadu nejdříve v roce 2014.

Náměstek primátora Josef Nosek (ODS), který má územní rozvoj na starosti řekl, že zmíněné změny vybírala bývalá zastupitelstva a jde o léta staré záležitosti. Návrhy o jejich zařazení mezi celoměstsky významné stavby podle něj většinou podávaly jednotlivé městské části na základě svého úsudku.

"Jaká úředníci nastavili kritéria a jakým způsobem se projekty vybíraly, již dneska moc neřeknu. Tím, že to kdysi vybrali, se stalo, že to žije vlastním životem a proces teď dobíhá," řekl Nosek.

Bývalý hlavní architekt bytovku mezi významné stavby neřadí

Jen pro představu. Ivo Oberstein, který v první polovině devadesátých let působil jako hlavní architekt Prahy a prakticky denně s územním plánem pracoval, MF DNES řekl, že mezi nejvýznamnější záměry řadil vždy velké dopravní stavby, zachování rozsáhlých zelených ploch či výstavbu celých městských čtvrtí.

Tedy stavby, které nějakým způsobem podobu města utvářejí nebo svým využitím překračují lokální hranice. "Navíc by tyto nejvýznamnější záměry neměly trpět pravidelnými výměnami politického vedení Prahy," dodal Oberstein.

Jednotlivé bytové stavby pak bývalý hlavní architekt řadil až do třetí - poslední kategorie na žebříčku jejich celoměstského významu.

Téměř celý červenec měli lidé na to, aby se k plánovaným změnám vyjádřili, teď je bude město zpracovávat. "To potrvá zhruba dva měsíce a do zastupitelstva by se navržené celoměstsky významné změny mohly dostat v říjnu nebo v listopadu," uvedla mluvčí magistrátu Tereza Krásenská.

Mezi celoměstsky významné změny se dostaly i ty lokální

Mezi významné plány, které změní Prahu, patří například výstavba rekreační zóny na jihu metropole v Radotíně.

Nedaleko soutoku Vltavy s Berounkou má být podle záměru magistrátu několik nových jezer, marína.

Pod mostem Pražského okruhu by tady vznikla velká rekreační oblast pro Pražany, která by zároveň pomohla v rámci protipovodňové ochrany Prahy.

Velkou stavbou, která by se v územním plánu měla také objevit, je Tunel na železniční trati Praha-Beroun. Prahu by podle plánů měla spojit s Berounem tunel, kterým by mohly jezdit vlaky vysokou rychlostí. Cesta by tak cestujícím zabrala deset minut, a to díky právě dvacet pět kilometrů dlouhému tunelu mezi oběma městy.

Mezi jedny z nejdiskutovanějších změn patří rozšíření skládky v Ďáblicích. Významnou změnou se stalo v roce 2009, kdy byl záměr zařazen na seznam změn. To vyvolalo odpor mezi obyvateli Ďáblic. Skládka by se měla rozrůst ve směru na Březiněves. "Nová funkční plocha odpadového hospodářství se navrhuje na úkor ploch lesních porostů, zeleně a orné půdy, plochy pro pěstování zeleniny," píše se v materiálu.

Celoměstsky významnou změnou je také výstavba křižovatky Malovanka, která je v Praze 6 součástí městského okruhu. Tady je plánován kromě výjezdu z tunelů rovněž multifunkční operační středisko, které bude sloužit například pro záchranku. Sídlit by v něm měli i zaměstnanci TSK, kteří sledují kupříkladu provoz v tunelech městského okruhu a řídí dopravu.

Naopak mezi projekty, které se s těmi skutečně velkými jen "svezou", patří například výstavba bytového domu na Chodově. Ten by měl stát při ulicích Ryšavého a Tomíčkova. Také v Modřanech mají na plochách určených pro sport vzniknou bytové domy, stejně jako v Michle, kde se plánuje zrušení školka a výstavba domů.

V Čakovicích je mezi významnými změnami počítáno s tím, že místo sadů a vinice budou rodinné domy, kancelářská budova a sportoviště.

Zdroj: iDnes 4. srpna 2011

http://praha.idnes.cz/na-seznam-nejdulezitejsich-staveb-prahy-se-dostaly-i-dva-bytove-domy-1ji-/praha-zpravy.aspx?c=A110804_1629329_praha-zpravy_sfo

» Přejít na článek Na seznam nejdůležitějších staveb Prahy se dostaly i dva bytové domy na webu http://praha.idnes.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011