Hlavní menu:

23.03.2010, autor: KOK, kategorie: EIA

Místo pekáren ve Vysočanech bude nová zástavba

Místo pekáren ve Vysočanech bude nová zástavba

Developerská společnost FIM Development chce areál bývalých pekáren Odkolek v Praze-Vysočanech zbourat a chce tam postavit nový komerční areál. Vyplývá to z předložené dokumentace k posuzování vlivů stavby na životní prostředí. Developerská společnost FIM Development chce začít stavět v lednu 2012 a jako předpokládaný termín dokončení uvádí prosinec 2015.

FIM Development chce odstranit bývalé výrobní, skladové a kancelářské budovy bývalých pekáren Odkolek. Rekonstrukcí by měla projít pouze budova bývalého ředitelství pekáren. V západní části mají vzniknout nové kanceláře a hotely, zbytek areálu zaberou nové byty (celkem 548). Navržený areál se nachází v bývalém výrobním areálu firmy Odkolek ve Vysočanech mezi ulicí Ke Klíčovu, Pod Krocínkou, Stoupající, Nad Vysočany a Vysočanská.

Celý záměr obsahuje vznik 75.768 metrů čtverečních hrubých ploch. Na 55.551 čtverečních metrů připadá na byty. Kolem 245 bytů má být třípokojových, dalších 132 jednotek má mít dva pokoje. Dalších 8011 metrů čtverečních bude tvořit hotel. Kanceláře v areálu zaberou 6473 metrů čtverečních. Developer chce postavit také 2417 čtverečních metrů rezidencí na pronájem.

FIM Development vlastní italská společnost Finanziaria Immobilliare Monferini. Ta v Česku kontroluje také developera FIM Group, který se věnuje hlavně přestavbám starších domů v Praze. Kromě Česka a Itálie podniká firma také v Bulharsku.

Další informace:

Oznámení je k nahlédnutí v Informačním systému EIA na stránkách CENIA http://www.cenia.cz/eia pod kódem PHA709

http://tomcat.cenia.cz/eia/detail.jsp?view=eia_cr&id=PHA709

Oznamovatel: AB ANTE s.r.o., Perucká 61/13, Praha 2, 120 00

Text oznámení záměru:

http://tomcat.cenia.cz/eia/download.jsp?view=eia_cr&id=PHA709&file=oznameniDOC

Informace o oznámení záměru:

http://tomcat.cenia.cz/eia/download.jsp?view=eia_cr&id=PHA709&file=infOznamDOC

Pekárny Odkolek - Vysočany

Industriální komplex z r. 1911 obsahuje nejen vlastní pekárnu, ale i parní mlýn. Autorem projektu byl Hubert Gessner.

Historie firmy František Odkolek začala na pražské Kampě v roce 1850, v dnešních Sovových mlýnech. Roku 1912 se z firmy stala kaciová společnost a jejím vrchním ředitelem se stal Alexandr Schück. Ten ji přesídlil do Vysočan, do nové továrny - Brotfabrik - která byla dokončena ještě před vypuknutím první světové války. Projekt vypracoval vídeňský architekt a žák Otto Wagnera Hubert Gessner, patrně nejvýznamější středoevropský tvůrce průmyslových staveb. Komplex se řadí mezi významné průmyslové stavby v duchu české architektonické moderny. V areálu je také komín výšky 40 metrů,s ozdobnou mozaikou na hlavě.

Areál je tvořen od západu: Železobetonové obilní silo, čistírna s mlýnicí, tvořená šestipodlažním železobetonovým skeletem, doplněná věží s vodním rezervoárem a na ni navazující šestipodlažní budova moučnice, zděná, s dřevěnou vnitřní konstrukcí, ztuženou litinovými sloupy. Zezadu na mlýnici v úrovni přízemí navazují objekty strojovny a kotelny s vysokým komínem. Technologický můstek ji pak propojuje moučnici se železobetonovou budovou pekárny. Menší správní budova, zděná třípodlažní stavba s valbovou střechou, na podélném půdorysu se dvěma půlválcovými schodišťovými věžemi na kratších stranách, je s pekárnou spojena nad dráhou železniční vlečky krytým můstkem, neseným železnou konstrukcí. Dnešní podoba sila, mlýnice a moučnice pochází z roku 1918, kdy budovy vyhořely a ředitel Schück zadal projekt jejich obnovy opět architektu Gessnerovi. Jejich fasády jsou, stejně jako o něco starší fasády administrativní budovy, sestaveny ze světlých vápenopískových cihel. Velké plochy pláště sila jsou zcela hladké, členěné pouze plochými lizénami, procházejícími svisle až po drobnou římsu, oddělující manipulační jeho patro. To nese na přední straně emblém firmy v podobě ozubeného kola si iniciálami zakladatele a nedávno sejmutý, nicméně na cihlách dobře čitelný nápis Odkolek, na straně boční je jeho fasáda prolomena kruhovými okénky. Na fasádách mlýnice jsou viditelné její železobetonové stropy, vyzdívky jsou téměř bez členění. Viditelné části vodní věže jsou pojednány obdobně jako fasády sila. Moučnice vyniká symetrickou monumentální sedmiosou fasádou - do výšky pátého podlaží ji svisle člení dvojité lisény, šesté, podkrovní podlaží se nachází za Gessnerovým charakteristickým stupňovitým štítem, v tomto případě prolomeným kruhovými okénky v okenních osách. Okna komplexu si uchovala původní ocelové rámy, jejichž členění opakuje geometrický motiv centrálně vložené obdélné či čtvercové tabulky.

Budova pekárny byla již v průběhu třicátých let dvacátého století začleněna do větší puristické výrobní budovy na půdorysu L a nezachovala si tak své původní architektonické řešení.

V roce 1945 byla ustanovena ve firmě národní správa a roku 1947 byl vyhlášen národní podnik Odkolek, do kterého byly včleněny ostatní pražské podniky podobného zaměření, např. fa Dr. F. Zátka. V letech 1954–1990 fungovala pekárna pod názvem n. p. Pražské pekárny a mlýny. Od roku 1994 se stala znovu akciovou společností Odkolek, která však výrobu ve Vysočanech ukončila a přesunula ji do Brandýsa nad Labem

Pro své architektonické kvality byl již v listopadu 2003 navržen k prohlášení kulturní památkou. Památková ochrana se však v únoru 2006 omezila pouze na administrativní budovu, na její okolí.

Ke stažení: odkolek_vysocany_situace.jpg, 383 kB;
odkolek_vysocany_umisteni_zameru.jpg, 90 kB;
odkolek_vysocany-2.jpg, 553 kB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011