Hlavní menu:

28.05.2011, autor: KOK, kategorie: Zajímavosti z tisku

Manifest „Veřejnost proti korupci“

Manifest „Veřejnost proti korupci“

Na dvě stě známých osobností podepsalo manifest "Veřejnost proti korupci". Ten si dává za cíl svými patnácti body "změnit pravidla hry" politického a společenského systému tak, aby se dalo účinně zamezit všudypřítomné korupci. Podle signatářů je korupce nemoc celého systému, a ne pouze selháním jedince, čímž by se měla v budoucnu opět stát.

Organizátoři manifestu definovali soustavu patnácti opatření, jež jsou podle nich nezbytná pro zastavení korupčního procesu v naší zemi. Česká společnost prochází zásadní krizí demokratické politiky. Právní stát a parlamentní demokracie začíná prohrávat s mafiemi a korupcí. Příčinou je rozsáhlá privatizace politiky soukromými ekonomickými zájmy. Politické strany se proměnily v komerční organizace obchodující s politickým vlivem, se státními zakázkami a s pozicemi ve státní správě. Soupeření některých vlivných mafiánsko-podnikatelských skupin v politice paralyzuje politický život i fungování státních institucí, omezuje konkurenci jako základní předpoklad fungování volného trhu a odkládá řešení zásadních politických problémů. Policie a justice důsledně korupci a velké podvody nepotírají a nelze se zbavit dojmu, že jsou někdy spíš její součástí. Korupce tak zachvátila politickou, státní a komunální sféru v míře, která ohrožuje demokratický vývoj celé společnosti. Morální rozměr listopadové revoluce 1989, která svrhla komunismus a zavedla zde demokracii, byl tímto procesem těžce poškozen.

Vyhlašujeme válku korupci a korupčníkům

Nechceme nečinně přihlížet tomu, jak se ztrácí občanské svobody, jak se svobodná společnost dusí v objetí mafiánského kapitalismu, neboť pasivní přihlížení je druhem spoluúčasti, uvádí se v prohlášení.

Korupční mafie nutně potřebují ke své „práci“ klid a ticho. Nedopřejme jim to! Poukazujme veřejně na případy korupce, protestujme u státních orgánů a politiků proti zjevně korupčním a mafiánským praktikám v jejich regionech a obcích. Začněme více využívat internet a informujme veřejnost o případech korupce a nečinnosti státních orgánů.

Celé prohlášení lze (i s 15 požadavky) najít a také ho podepsat pres web stránku.

http://verejnostprotikorupci.cz/

http://www.facebook.com/pages/Ve%C5%99ejnost-proti-korupci/171924172861755

Související články:

Korupce je nemoc systému, upozorňuje manifest

http://www.ct24.cz/domaci/125333-korupce-je-nemoc-systemu-upozornuje-manifest/

Svrhli jsme komunismus, teď je na řadě korupční režim, vyzývá nová iniciativa

http://www.novinky.cz/domaci/234561-svrhli-jsme-komunismus-ted-je-na-rade-korupcni-rezim-vyzyva-nova-iniciativa.html

Zastavme rozkrádání. Marvanová se bojí politického zametání kauz

http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/198314.aspx

» Přejít na článek Manifest „Veřejnost proti korupci“ na webu http://verejnostprotikorupci.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011