Hlavní menu:

06.05.2010, autor: Adéla Paclíková MF DNES, kategorie: Kulturní dům Kyje

Kulturu platí parkování

Letos radnice Prahy 14 otevřela nový kulturní dům pro své obyvatele. Ti z něj moc nadšení nejsou. Vadí jim, že rekonstrukce byla předražená, a navíc nemají kde zaparkovat, protože zde není dostatek stání.

Letos otevřený kulturní dům v Šimanovské ulici v Kyjích měl být pro zdejší obyvatele důstojným místem, kam by se rádi zašli podívat na různá divadelní představení či posedět do restaurace. Ovšem lidé z něj vůbec nadšení nejsou. Za rekonstrukci zchátralého kulturního domu totiž radnice zaplatila zhruba šedesát milionů korun. Z části těchto peněz zajistila pouhých patnáct parkovacích míst. Jenže to pro kulturní dům s kapacitou pro více než dvě stě osob nestačí. V okolí jsou navíc rodinné domky, jejichž majitelé pak často nemají kde zaparkovat a leckdy je obtěžuje i hluk. „Když se v kulturním domě koná nějaká akce, nemáme kde zaparkovat. Navíc se stává, jako nedávno, kdy se zde konala nějaká diskotéka, že nás k ránu vzbudil hluk z diskotéky, která se zde konala. Zrovna tak je slyšet rámus i ze zahrádky restaurace,“ popisuje své zkušenosti obyvatel Šimanovské ulice Daniel Janota.

Podle něj i občanského sdružení Kyjský občanský klub by takové zařízení v této části Kyjí vůbec nemělo být, protože není dostatečně zajištěná jeho dopravní obslužnost. „Kulturní dům stojí v obtížně dostupné lokalitě. Šimanovská ulice je slepá a parkování v této ulici bývá problém,“ říká Petr Štulc z Kyjského občanského klubu.

Radnice slibuje, že postaví další parkoviště

Radnice přitom od roku 2008 slibuje zdejším obyvatelům, že zřídí parkoviště v ulici Lednická, tedy kousek od kulturního domu. Ještě teď ale jedná s Českými drahami, na jejichž pozemku by parkoviště mělo vzniknout.

„Parkování v Lednické by mělo nabídnout místa pro čtyřicet aut. Předpokládáme, že pokud půjde vše dobře, tak s výstavbou parkoviště začneme v průběhu letních prázdnin,“ slibuje starosta Prahy 14 Miroslav Froněk s tím, že tato parkovací místa budou radnici stát další dva miliony korun.

Přitom právě cena, za jakou městská část nechala zrekonstruovat kulturní dům, vadí obyvatelům Prahy 14 nejvíc. Mají totiž pocit, že radnice za rekonstrukci zaplatila víc, než musela. Kvůli stavbě nového parkoviště se tak částka ještě zvýší.

„Městské části se peníze, které investovala do rekonstrukce kulturního domu, vrátí, ale bude to nějakou dobu trvat. Kulturní dům zde funguje od ledna tohoto roku a potřebuje chvíli na rozjezd,“ říká Froněk.

S optimismem starosty se neztotožňují zástupci Kyjského občanského klubu. „V kulturním domě je také restaurace a ubytovna, tedy podstatná část kulturního domu slouží ke komerčním účelům. Radnice totiž restauraci i ubytovnu pronajímá soukromníkům, za podle nás malé částky,“ podotýká Štulc.

MF DNES - Praha

Autor: Adéla Paclíková

» Přejít na článek Kulturu platí parkování na webu http://zpravy.idnes.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011