Hlavní menu:

21.04.2009, autor: KOK, kategorie: Novinky - Praha 14

Kdo bude Ropák 2008? Primátor Pavel Bém má šanci.

Na tiskové konferenci dne 24. 4. 2009 v Brně budou zveřejněny výsledky 17. ročníku ankety o antiekologický čin „Ropák roku“ a 14. ročníku ankety o antiekologický výrok „Zelená perla roku“. Zatím jsou známá jména 12 finalistů ankety Ropák 2008 a jména autorů 18 výroků v anketě Zelená perla 2008.

Mezi dvanáct finalistů ankety Ropák 2008 se za Prahu ze tří kandidátů dostal stejně jako loni primátor Pavel Bém za prosazování výstavby dvou mrakodrapů na Pankrácké pláni, silničního okruhu R1 přes Suchdol a paralelní dráhy ruzyňského letiště blíže obytným čtvrtím s rizikem nadlimitního hluku a také za podíl při schvalování změn územního plánu takovým způsobem, že ho soud už musel dvakrát zrušit.
Podporované mrakodrapy společnosti ECM s výškou až 104 metrů totiž kritizuje i Centrum světového dědictví UNESCO, které ale doporučilo z důvody ochrany panorama Prahy výšku budov maximálně 70 metrů. Magistrát však v prosinci 2008 zamítnul odvolání pěti sdružení a dvou firem a potvrdil tak územní rozhodnutí, které tak zřejmě bude napadeno žalobou.
Jižní varianta severozápadní části silničního okruhu Prahy byla zase z hlediska vlivů na životní prostředí hodnocena jako horší, než severní přes Středočeský kraj. Avšak primátor stále prosazuje právě tu jižní přes Suchdol, Dolní Chabry a Čimice, i když je navíc draží a dopravně nebezpečnější.
Třetím prosazovanou rizikovou stavbou je snaha postavit paralelní dráhu ruzyňského letiště o 1,5 km blíže k Praze, což by znamenalo nadlimitní zatížení hlukem desítek tisíc obyvatel. Přizpůsobit pro tento účel i územní plán Prahy se ale zastupitelům v čele s Bémem zatím nedaří, protože ho Nejvyšší správní soud opakovaně ruší.
Do finále tak nepostoupil předseda představenstva Forest Golf Resort Praha, a. s. Miloš Drbal za snahu obnovit golfové hřiště na místě Klánovického lesa a ředitelka stavebního odboru magistrátu Ivana Souralová za potvrzení územního rozhodnutí pro výstavbu dvou pankráckých mrakodrapů.

12 finalistů ankety Ropák 2008:
Pavel Bém – primátor hlavního města Prahy (ODS), Petr Bendl – hejtman Středočeského kraje (ODS), Petr Gandalovič – ministr zemědělství a poslanec (ODS), Miroslav Kalousek – ministr financí a poslanec (KDU-ČSL), Václav Klaus – prezident ČR, Libor Lukáš – hejtman Zlínského kraje (ODS), Kateřina Neumannová – lyžařka a manažerka, Anna Procházková – radní Jihomoravského kraje (ODS), Bohumír Rada – jednatel společnosti ZEVO, s. r. o. Jevišovice, Sanjay Samaddar – předseda představenstva ArcelorMittal Ostrava, a. s., Milan Šimonovský – poslanec (KDU-ČSL) a Oldřich Vojíř – poslanec (ODS).

18 autorů výroků v anketě Zelená perla 2008:
Pavel Bartoš – předseda představenstva Krajské hospod. komory MSK, Jan Baťák – ředitel taxislužby HALOTAXI, Hynek Fajmon – poslanec Evropského parlamentu (ODS), Jaroslav Foldyna – zastupitel Ústeckého kraje (ČSSD), Antonín Hrbek – ředitel vnitřního auditu vydavatelství Stratosféra, Václav Klaus – prezident ČR (2 výroky), Jan Kněžínek – ředitel odboru památkové péče města Prahy, Jaroslav Mencl – poradce předsedy dopravní komise Plzeňského kraje, Bohumír Rada – jednatel společnosti ZEVO, s. r. o. Jevišovice, Václav Roubíček – senátor (ODS), Aleš Řebíček – ministr dopravy (ODS, 2 výroky), Ivo Strejček – poslanec Evropského parlamentu (ODS), Miroslav Šefara – ředitel Ředitelství vodních cest ČR, Lubor Šimeček – starosta Hodonína (ODS), Tereza Šímová – pracovnice Centra pro studium životního prostředí ŽP Liberálního institutu a Mirek Topolánek – předseda české vlády (ODS).

Odkazy na internetové stránky:
http://www.detizeme.cz

» Přejít na článek Kdo bude Ropák 2008? Primátor Pavel Bém má šanci. na webu http://www.detizeme.cz.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011