Hlavní menu:

11.05.2009, autor: MF Dnes -11. května 2009 , kategorie: Novinky - Praha 14

Kbely nechtějí další vrtulníky

Radnice a ministerstvo obrany se přou o opravnu. Ministerstvo nechce říct, jak budou stroje hlučné

Kbely - Vzlet vrtulníku je „pěkný“ rachot. Své o tom vědí obyvatelé Kbel. Z místního letiště totiž vzlétají každou chvíli. A mohlo by jich být v budoucnu více. Ministerstvo obrany sem chce přesunout druhou část opravny vrtulníků firmy Letecká opravna Malešice (LOM).

O tom, jestli se tak stane, by mohlo ministerstvo rozhodnout zhruba za půl roku. Pokud totiž přesune provoz z Malešic do Kbel, ušetří podle předběžných odhadů za osm let až 200 milionů korun.

Jenže právě kvůli přesunu opravny se mezi ministerstvem a kbelskou radnicí rozhořel spor. Radnice tu totiž další vrtulníky nechce.

„Jsme zásadně proti. Již nyní tu létají, k tomu se přidají přílety významných státníků a ještě opravna vrtulníků, které tu budou rámusit. To je trochu moc. Jsou sto metrů od domů a oni tu chtějí mít zbrojařskou firmu,“ rozčilil se starosta Prahy 19 Pavel Žďárský (ODS).

Radnice chce vědět, jak jsou stroje hlučné Jádrem sporu je v současné době to, že armáda nechce radnici předložit certifikát hlučnosti vrtulníků. Z něj by totiž bylo jasné, jak jsou vrtulníky, které by se tu nově měly opravovat, hlučné. „Na naši žádost jsme nedostali žádnou odpověď. Podali jsme tak oficiální žádost podle zákona o přístupu k informacím,“ dodal Žďárský. Na odpověď zatím čeká marně. Podle Žďárského jde radnici o jediné, a to je právě hlučnost jednotlivých strojů. „I kdyby nám nemohli dát certifikát celý, protože se jedná o armádní dokument, nevidím důvod, proč by nám nemohli poslat tři čísla - jaký hluk vydávají při vzletu, při letu a

při přistání,“ zlobil se Žďárský.

Podle ministerstva vnitra se už na přípravě dokumentů pro kbelskou radnici pracuje. „Odbor vojenského letectví hledá a dává dokumenty dohromady, radnice by je mohla dostat v druhé polovině května,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Zhorší se životní prostředí?

Proti přesunu opravny vrtulníků se postavil již v lednu letošního roku také magistrát. Problémy by totiž mohly nastat nejen v oblasti životního prostředí, ale také v dopravě. „Není to dobrý nápad. Už samo umístění letiště ve Kbelích je problém. Pracoviště, které opravuje a zkouší vrtulníky, nepatří do rozvojové oblasti města. Armáda by je měla přesunout úplně mimo město,“ uvedl již v lednu náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS).

Ministerstvo obrany tvrdí, že ke zhoršení životního prostředí v žádném případě nedojde. Přesune se sem prý „tichá“ část provozu. „Přesun opravny neznamená, že tady přibudou další vrtulníky, ale chceme tak jenom ušetřit peníze a zefektivnit naši práci,“ obhajoval postup ministerstva obrany a společnosti LOM její ředitel Jindřich Ploch.

***

* Armáda ve Kbelích

Opravna do Kbel po 2015

Přesun zkušebny do 2015

Celkem letů ve Kbelích 12 tis.*

Počet vzletů LOM max. 130/rok

Oprav ročně 14 až 17 letadel

Oprav celkem 44 letadel*

Test vrtulníku 6 až 12 hod.

Úspora provozu 200 mil. Kč


*Za období 2005 až první pololetí 2008


Regionální mutace| Mladá fronta DNES – Praha


Další zdroje a odkazy:

Kbely protestují proti záměru ministerstva obrany http://www.praha14jinak.cz/clanky/Kbely-protestuji-proti-zameru-ministerstva-obrany.html Praha odmítá přesun malešické letecké opravny do Kbel http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/praha-odmita-presun-malesicke-letecke-opravny-do-kbel/357825 Praha-Kbely napadla ministerstvo obrany, bojí se teroristických útoků i hluku http://web.nova.cz/zpravy/?83c=~domaci~&83e=DO29758&ex29758=praha-kbely-napadla-ministerstvo-obrany-boji-se-teroristickych-utoku-i-hluku Záměr na výstavbu nových haly na Kbelském letišti je stále více reálný http://praha14.zeleni.cz/10565/clanek/zamer-na-vystavbu-novych-haly-na-kbelskem-letisti-je-stale-vice-realny/ Budou na kbelském letišti stát haly na opravu ruských vrtulníků? - ČT24 6.3.2008 http://praha14.zeleni.cz/10564/clanek/budou-na-kbelskem-letisti-nove-haly-na-opravu-ruskych-vrtulniku-/ Odpovědi na podané interpelace na 8. Zastupitelstva Prahy 14 http://praha14.zeleni.cz/9657/clanek/interpelace---budou-na-kbelskem-letisti-stat-haly-na-opravu-ruskych-vrtulniku-/ Nad Kbely možná zhoustne letový provoz i atmosféra http://praha14.zeleni.cz/11104/clanek/nad-kbely-mozna-zhoustne-letovy-provoz-i-atmosfera/
 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011