Hlavní menu:

30.09.2010, autor: KOK, kategorie: Doprava - Kyje nad rybníkem

Hygienik zastavil stavbu okruhu přes Suchdol

Hlavní hygienik Michael Vít se postavil proti plánované trase dálnice přes Suchdol v severozápadní části hlavního města, protože by provoz na autostrádě v obytné zástavbě překročil limity pro hluk.

Stanovisko hlavního hygienika si vyžádalo ministerstvo pro místní rozvoj, které rozhoduje o odvolání pražské čtvrti Suchdol proti územnímu rozhodnutí na tuto část Pražského okruhu. Ministerstvo teď územní rozhodnutí s vysokou pravděpodobností zruší, tak jako to udělalo letos na jaře v identickém případě v pražských Běchovicích. Znamená především to, že dokončení Pražského okruhu nabere další až několikaleté zpoždění.

Pro radnici v Suchdole je stanovisko hlavního hygienika dalším dílčím vítězstvím v boji proti tomu, aby Pražský okruh protnul jejich čtvrť. Suchdol už několik let usiluje o to, aby se okruh posunul dál na sever, k ústavu jaderného výzkumu v Řeži kvůli překračovaným hygienickým limitům.

Pražská a Středočeská hygienická stanice se stavbou tohoto úseku Pražského okruhu souhlasily s podmínkou, že na místech se zvýšeným hlukem z projíždějících vozidel, kde decibely nesníží ani protihluková stěna, vyhlásí úřady takzvané ochranné hlukové pásmo (v této zóně se nemusí dodržovat platné hlukové limity na ochranu obyvatel).

Pražský magistrát pak vydal územní rozhodnutí, proti němuž se Suchdol odvolal k ministerstvu pro místní rozvoj. Suchdolské radnici nakonec pomohl totožný spor, které vedlo místní občanské sdružení v Běchovicích proti úseku Pražského okruhu, který vede okolo Běchovic. Zde také měla platit hluková zóna, jenže ministerstvo zdravotnictví nakonec tento postup hygienické stanice zrušilo a ministerstvo pro místní rozvoj následně pro tuto stavbu zrušilo územní rozhodnutí.

Po zrušení územního povolení bude mít pražský magistrát dvě možnosti řešení. Buď připravit nová protihluková opatření, která splní hygienické normy, anebo vypracovat novou trasu okruhu.


© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011