Hlavní menu:

24.11.2011, autor: ČT 24, kategorie: Zajímavosti z tisku

Fotografie staré Prahy nabízí Staroměstská radnice

Fotografie staré Prahy nabízí Staroměstská radnice

V Sále architektů Staroměstské radnice ve 4. patře připravil Útvar rozvoje hl. m. Prahy výstavu s názvem Fotografování pražské architektury, 1848–1921. Expozice je první částí plánované trilogie. Základní osou projektu jsou dějiny fotografie pražské architektury. Na výstavě jsou zastoupeni všichni podstatní fotografové, které obraz Prahy zaujal, představuje také osobnosti, jejichž význam z hlediska fotografování pražské architektury nebyl vždy znám ani doceněn. Mnohé ze snímků jsou prezentovány vůbec poprvé.

Rok 1848 je rokem prvního doloženého snímku Prahy. "Fotografie zachycuje Svatováclavskou mši, která byla předehrou spontánního povstání Pražanů. Fotograf Václav Treitz při focení stál na rampě Koňské brány, což byla obrovská empírová brána, která uzavírala Václavské náměstí, jež se ještě nazývalo Koňský trh. Na začátku vývoje fotografie byla Praha poměrně malým provincionálním městem. V roce 1843 zde bylo pouhých 146 tisíc obyvatel a sestávalo z mnoha zahrad a historických čtvrtí - Staré Město, Nové Město, Malá Strana a Hradčany," informoval v rozhovoru pro ČT24 autor výstavy Pavel Scheufler.

Mezníkem výstavy je tedy rok 1921, neboť 1. leden 1922 byl datem vzniku tzv. Velké Prahy připojením rozsáhlého území v sousedství historických pražských měst. "První snímek byl pořízen technikou daguerrotypie a je proto unikátní, existoval totiž jen v jediném exempláři. Teprve později se vyvinuly techniky, které umožňovaly systém negativ–pozitiv," doplnil Scheufler.

Netradiční architektonické řešení výstavy naznačuje, že i na dějiny fotografování hlavního města lze pohlížet z méně obvyklých úhlů pohledu. Výstava je rozdělena do osmi sekcí. První ukazuje fotografie jako závěsný obraz, druhá fotografie s prostorovým efektem, třetí rozšíří vnímání o dobová fotografická alba, čtvrtá, nejrozsáhlejší část, se věnuje procesu fotografování jako cílenému dokumentu. Ten zaujal i mnohé fotoamatéry, jejichž tvorbu v náznaku ukáže pátý výstavní oddíl.

Fotografie, které zastupují cílenou uměleckou tvorbu, prostupují celou výstavou. Tvorba vizitek a kabinetek pro fotografická alba přejde v proces posílání fotografických obrazů poštou jako pohlednice. Výstavu uzavírají snímky vytvořené pro edukativní účely a určené k projekci.

Viz http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/152648-fotografie-stare-prahy-nabizi-staromestska-radnice/

Otevírací doba: po 11.00-18.00, út-ne 9.00-18.00

Výstava potrvá od: 10. 11. 2011 – 19. 2. 2012

Vstupné: zdarma

www.salarchitektu.cz

www.scheufler.cz/

Ke stažení: fotografir_architektury.pdf, 508 kB

 

Diskuzní fórum

Tato diskuze je uzavřena, už nelze diskutovat.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Tato diskuze je uzavřena, už nelze diskutovat.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011