Hlavní menu:

06.09.2012, autor: KOK, kategorie: Novinky - Praha 14

Den architektury také na Praze 14

Den architektury také na Praze 14

Jedinečné procházky s architekty a teoretiky nabídne druhý ročník festivalu Den architektury, který proběhne 29. – 30. září v téměř čtyřiceti českých a moravských městech, na Slovensku, v Berlíně či ve Vídni. V neděli 30. září v 10.00 hodin začíná také jedna trasa „Podél Rokytky“ na Praze 14 od kostela sv. Bartoloměje.

Druhý ročník festivalu konaného k mezinárodnímu dni architektury navazuje na úspěšnou oslavu Dne Architektury v loňském roce, kterou navštívilo přes 3000 lidí v třiceti českých městech. Festival proběhne opět formou architektonických procházek po českých a moravských městech, včetně hlavního města Prahy. Celá akce nabídne široké veřejnosti ojedinělou příležitost objevit místní architektonické unikáty v doprovodu řady významných českých architektů a historiků architektury.

V hlavním městě proběhne rekordních osmnáct procházek, které povedou krom architektů i umělci a patrioti svých čtvrtí Krištof Kintera, Vladimír 518 či Ondřej David. Součástí Dne architektury jsou letos také procházky po slovenských městech a exkurze do Berlína. Ve Vídni připraví prohlídky a dílny pro mládež čeští a rakouští autoři.

Podél Rokytky

Tato trasa povede od románského kostela kostela sv. Bartoloměje v Kyjích až k Vltavě a Hrabalovi s architektem Janem Šépkou. Říčka Rokytka protéká několika pražskými čtvrtěmi, jako jsou Hloubětín, Kyje, Hrdlořezy, Vysočany nebo Libeň. Atmosféra míst se postupně mění v závislosti na blízkosti centra Prahy, vesnický charakter míst přechází postupně ve velkoměstské plány proměny Libně 30. let. Procházka navazuje na loňský výlet kolem potoka Botiče.

Sraz: ne 30. 9., 10:00, před kostelem sv. Bartoloměje v Kyjích

www.sepka-architekti.cz

Občanské sdružení Kruh

Festival pořádá občanské sdružení Kruh, které se věnuje propagaci architektury. Vzniklo jako dobrovolný spolek studentů pražské Akademie výtvarných umění na Škole architektury v roce 2001, v reakci na nedostatek informací o současné architektuře. Hlavním cílem projektu Kruh je pokusit se veřejnosti představit kvalitní a současnou architekturu, otevřít ji pro smysluplnou diskusi a umožnit dialogy mezi autory a obyvateli měst a obcí.

Kruh doposud uspořádal přes 100 přednášek a diskusí o architektuře, (včetně několika desítek mimořádných přednášek ze zahraničí), dva filmové festivaly o achitektuře a vydal tři sborníky textů o architektuře, mapující činnost Kruhu formou rozhovorů s autory přednášek.

Více na www.kruh.info

Blíže viz

http://www.denarchitektury.cz/

http://www.denarchitektury.cz/index.php/praha.html

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011