Hlavní menu:

12.01.2011, autor: KOK, kategorie: Životní prostředí

Demonstrace před MZČR proti změnám hlukových limitů

Demonstrace před MZČR proti změnám hlukových limitů

Ve středu 26.1.2011 od 16 hod. se před MZČR, Palackého nám. 4, praha 2. Koná demonstrace proti DMZ - demagogii ministerstva zdravotnictví.

Minuta hluku nestačila, dáme tedy hodinu. Tedy HODINU HLUKU. Demonstrace je proti sprostým demagogiím, kterými Ministerstvo zdravotnictví ohlupuje národ v souvislosti se změnami hlukových limitů. Dne 22.12. byla zvuková zkouška a nyní se může začít naostro.

5D - PĚT NEJSPROSTŠÍCH DEMAGOGIÍ MZČR:

LEŽ č. 1: Hlukové limity v zemích EU jsou obecně mírnější než v ČR, chceme tedy pouze naše limity sjednotit s EU.

PRAVDA: 19 z 25 zemí EU má hlukové limity stejné nebo přísnější, než jsou stávající hlukové limity v ČR. Průměrný noční limit v EU je 49,13 dB.

LEŽ č. 2: Stávající hlukové limity brání stavbám dálnic a obchvatů, což znemožňuje vyvést dopravu z center měst, kde je zasažená značná část obyvatel nedměrným hlukem.

PRAVDA: V Rakousku, Německu, Holandsku, Dánsku, Finsku, Velké Británii, Itálii a v dalších vyspělých zemích s přísnými hlukovými limity mají vybudovanou hustou síť dálnic a obchatů a jak je tedy vidět, přísné hlukové limity jim ve stavbách nezabránily. Za zmínku stojí, že např. noční limity v Itálii, Lucembursku a dokonce i v Lotyšsku jsou 40 dB!!!. V Dánsku, Švédsku, Portugalsku ale i v Estonsku a v Litvě jsou limity 45 dB!

Ano, pravdou je, že stávající hlukové limity brání stavbám nekvalitních silnic, dálnic a obchvatů stavěných "ekonomickou" metodou, tj. s využitím těch nejlevnějších konstrukčních a povrchových materiálů, zastaralých technologií a absence jakýchkoliv protihlukových opatření. Hlukové limity existují právě proto, aby obyvatelstvo bylo tímto způsobem chráněno před poškozováním zdraví nadměrným hlukem. Nebyly zavedeny k tomu, aby se někomu dobře stavěly dálnice. Toto je respektováno ve všech civilizovaných vyspělých zemích - tedy kromě České republiky, která se jistě právem nachází i z těchto důvodů na chvostu světového žebříčku korupce, ve společnosti Namibie, Jordánska a Malajsie.

LEŽ č. 3: Navrhuje se pouze výjimečně zvýšení nočního limitu o 10dB, tj. na 60 dB, a to pouze v případě, že všechna technicky a organizačně možná protihluková opatření neumožní dodržet ani ten o 5 dB zvýšený noční limit 55 dB. (Připomínám, že stávající noční limit je 50 dB).

PRAVDA: Zvýšení o 10 dB se bude týkat všech dálnic, silnic a místních komunikací I. třídy, jejichž používání bylo zahájeno ke dni 31.12.2009. To v praxi znamená, že noční limit 60 dB bude uplatňován u naprosté většiny komunikací s kritickou hlukovou zátěží. Noční limit "pouhých" 55 dB se bude vztahovat povětšinou jen na bezvýznamné místní komunikace, po kterých stejně v noci nic nejezdí. Je tomu tedy právě naopak, tj. ve výjimečných případech bude noční limit "pouze" 55 dB. Tvrzení o tom, že "ani využití všech dostupných technicky a organizačně možných protihlukových opatření neumožní dodržet limit 55dB" je naprostý blábol, protože za prvé - žádná protihluková opatření prováděna nebudou, což sami přiznávají navrhovatelé novely kalkulacemi úspor v řádech stovek milionů korun, které přinese právě ona nerealizace protihlukových opatření a za druhé - při řádné aplikaci protihlukových opatření lze vždy dodržet i mnohem nižší limity - důkazem jsou ostatní země EU s přísnějšími limity a s hustou dálniční sítí.

LEŽ č. 4: Zvýšení hlukových limitů nebude mít žádné negativní sociální dopady nebo dopady na životní prostředí.

PRAVDA: Tím se asi myslí to, že zvýšené limity nedopadnou na rezidence ministerských papalášů a silničářských bossů, kteří povětšinou sídlí v nejdražších lokalitách v lůně přírody, daleko od rušných komunikací. Pravdou je, že veškeré nemovitosti v okolí neodhlučněných dálnic a obchvatů jsou již dnes prakticky neprodejné. Nadměrný hluk prokazatelně poškozuje zdraví a znemožňuje spánek - to ale asi Ministerstvo zdravotnictví nepovažuje za negativní dopad.

LEŽ č. 5: Požadavek na zvýšení stávajících hlukových limitů v ČR vychází ze Zelené knihy doporučených hodnot WHO (Světové zdravotnické organizace).

PRAVDA: Doporučení WHO pro noční hlukový limit je 40 dB, to je o 20dB méně, než požaduje MZČR.

Související odkazy:

Minutou hluku demonstrovali lidé odpor ke zvyšování limitů

http://www.ct24.cz/domaci/110636-minutou-hluku-demonstrovali-lide-odpor-ke-zvysovani-limitu/

Hluk bude trapit zase vic lidi, zvysi se limity

http://aktualnizpravy.cz/details/4105131-Hluk-bude-trapit-zase-vic-lidi,-zvysi-se-limity

Aktivisté demonstrovali proti zvýšení hlukových limitů

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/kauzy/aktiviste-demonstrovali-proti-zvyseni-hlukovych-limitu_189467.html

Hluk bude trápit zase víc lidí, zvýší se limity

http://www.praha14jinak.cz/clanky/Hluk-bude-trapit-zase-vic-lidi-zvysi-se-limity.html

Hegerovy decibely

http://www.praha14jinak.cz/clanky/Hegerovy-decibely.html

„Neničte naše zdraví“, křičeli demonstranti

http://www.praha14jinak.cz/clanky/Nenicte-nase-zdravi-kriceli-demonstranti-Praha.html

» Přejít na článek Demonstrace před MZČR proti změnám hlukových limitů na webu http://www.proalt.cz/.

Ke stažení: ;
;


© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011