Hlavní menu:

14.04.2009, kategorie: Kyjský rybník

Čistička dostala pokutu osm milionů. Za bahno z rybníka

Čistička dostala pokutu osm milionů. Za bahno z rybníka

Více než pět tisíc tun bahna vypustila firma Geosan při odbahňování Kyjského rybníka do kanalizace. Takové množství nečistot nebyla Ústřední čistírna odpadních vod schopna zvládnout, a proto pustila do Vltavy vodu, která obsahovala nepovolené množství některých látek, zejména dusíku. Po následné kontrole České inspekce životního prostředí (ČIŽP) dostala firma Pražské vodovody a kanalizace (PVK), která je provozovatelem čistírny, pokutu 16 milionů korun. Ta byla po odvolání snížena na polovinu. Sankce je podle vedení Ústřední čistírny odpadních vod nespravedlivá, chtějí se soudit.

Ekologická havárie nehrozila
„Takové množství bahna s čistírnou pořádně zahýbalo. Způsobilo nám to veliké technologické problémy a dva dny jsme překročili koncentraci dusíku ve vodě vypouštěné do Vltavy,“ uvedl Luděk Pospěch, ředitel Ústřední čističky odpadních vod na Císařském ostrově. „Nejednalo se o ekologickou havárii, dusík není jedovatý a nezemřely žádné ryby. Celou věc jsme nicméně oznámili České inspekci životního prostředí, což je naše povinnost,“ dodává.

„V lednu 2008 jsme provedli kontrolu, při níž byly zjištěny překročené povolené limity u vypouštěné odpadní vody. Na základě dalšího šetření stanovila inspekce pokutu ve výši osm milionů korun,“ informuje mluvčí ČIŽP Ivana Awwadová.
Je to stejné, jako by vám někdo na zahradu hodil sud s benzinem a zapálil ho a vy byste potom dostali pokutu za kouř, protože jste si s tím měli rychle poradit,“ reaguje Pospěch. „Pokutu jsme zaplatili, ale hodláme podat žalobu ke správnímu soudu a žádat o její zrušení. Soudíme se i s původcem a žádáme od něj vícenáklady ve výši 17 milionů korun plus částku ve výši pokuty. Ta se nám ale zdá přemrštěná,“ říká mluvčí PVK Marcela Dvořáková.

Modernizace čističky
„Myslíme si, že jsme věc nezavinili a příval bahna byl tak obrovský, že by ho nezvládla žádná čistička. Ani ta naše po rozšíření a celkové přestavbě, která se plánuje. Jestli byla pokuta tak vysoká jen proto, že je naše firma bohatá a aby se urychlila přestavba čistírny, je to smutné. My jsme jen provozovateli, nikoliv vlastník čistírny a dokonce zde nesmíme nic investovat,“ dodal Pospěch.

O přestavbě současné Ústřední čističky odpadních vod, jejímž majitelem je pražský magistrát, bylo již rozhodnuto. Nyní je v řízení stavební povolení a je vybírán dodavatel. Podle odhadů by stavba mohla být zahájena ve druhé polovině roku 2010.

Zdroj: Zpráva ČIŽP
http://www.cizp.cz/(gqheka55lwpp0345eegypg45)/default.aspx?id=1798&sh=477778040

» Přejít na článek Čistička dostala pokutu osm milionů. Za bahno z rybníka na webu http://www.cizp.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011