Hlavní menu:

06.04.2012, autor: iDnes 6.4.2012, Adéla Paclíková, Jan Charvát, kategorie: Silniční okruh kolem Prahy R1

Chystaný zákaz vjezdu kamionů do Prahy urychluje dostavbu okruhu

Chystaný zákaz vjezdu kamionů do Prahy urychluje dostavbu okruhu

Obchvat Prahy, který je plánovaný už desítky let, se stále nedaří dokončit. Výstavba dalších částí se už několikrát oddálila. Spojka mezi dálnicí D1 a Běchovicemi stále nemá potřebná povolení. Pražští zastupitelé se teď rozhodli zakázat vjezd kamionů do města. Dostavbu okruhu je tak nutné urychlit.


Na stole už je akční plán. Ministerstvo dopravy je prý připravené zahájit výstavbu další části okruhu v roce 2014. Z potřebných 12 miliard má pro daný rok zatím jen jednu. "Budeme se snažit získat peníze i z Evropské unie," říká mluvčí ministerstva Martin Novák. Část okruhu by se pak mohla otevřít do dvou let.

Na nutnost rychlého dobudování obchvatu poukázal i starosta Říčan Vladimír Kořen poté, co pražští zastupitelé odsouhlasili zákaz vjezdu kamionů do Prahy, nejlépe už letos v létě. Starosta se bojí, že náhradní trasa povede přes jeho obec. V případě, že zákaz vjezdu projde, plánuje blokádu. "Budeme třeba kroužit několik týdnů po kruhovém objezdu," varuje Kořen.

Jestli bude možné zavést stopku pro kamiony skutečně už v létě, prověřují dopravní odborníci. Dostavba okruhu k Běchovicím je nutná k vytvoření alternativy pro tranzit. Plán přitom nenaráží jen u Říčan, ale i u Středočeského kraje. Hejtman David Rath dokonce přišel se svým návrhem obchvatu (o Rathově návrhu čtěte zde).

http://praha.idnes.cz/rath-chce-obchvat-prahy-nechce-kamiony-v-obcich-fqr-/praha-zpravy.aspx?c=A120403_1758336_praha-zpravy_sfo

Jiná varianta obchvatu, než je běchovická, se nechystá

Primátor Bohuslav Svoboda a ministr dopravy Pavel Dobeš podepsali ve čtvrtek memorandum o spolupráci. Ani toto ujednání, ani počínání magistrátu však nenaznačují, že by se o jiné trase, vzdálenější od Prahy, uvažovalo.

"Výstavbě úseku k Běchovicím teď brání soudem zrušené zásady územního rozvoje, chystáme nápravu. Ta by měla proběhnout do konce letošního roku. Do poloviny roku 2013 by stavba mohla získat územní rozhodnutí," říká náměstek primátora Tomáš Hudeček.

A Ředitelství silnic a dálnic, které obchvat metropole postaví, už pracuje na odstranění další překážky, kterou je mimoúrovňová křižovatka u Běchovic. Právě ta zdejšímu občanskému sdružení dlouhodobě vadí. "Měníme projekt křižovatky, aby tu byla co možná nejnižší hluková zátěž," říká Martina Vápeníková z ŘSD.

"Nový návrh jsme neviděli. Nicméně chceme, aby se debatovalo i o nových trasách okruhu," říká Petra Šubrtová z Běchovic a také ze sdružení Za rozumný okruh.

Urychlují se i přípravy na stavbu v Suchdole

Zároveň se obnovily práce na přípravě stavby okruhu mezi Suchdolem a Březiněvsí. ŘSD hledá projektanta, který připraví dokumentaci k získání povolení. I tady se Rath pokusil prosadit vlastní trasu obchvatu, vedenou o několik kilometrů dále od Prahy.

"Je to obchvat Prahy, nemůže vést krajem. Nemusel by totiž splnit účel odvedení dopravy z města. Můžeme o něm ale jednat," řekl mluvčí ministerstva dopravy.

Návrh se nelíbí ani opozici. "Nové trasy by znamenaly zdlouhavé projednávání změn územních plánů, mnoho výkupů pozemků. Výstavba by se odsunula možná o desítky let," říká krajský zastupitel Raduan Nwelati.

Plány na dostavbu okruhu k Běchovicím

  • červen 2012 - Měly by být připravené nové zásady územního plánu.

  • konec roku 2012 - Zásady územního plánu by měly být schválené.

  • polovina roku 2013 - Získání územního rozhodnutí.

  • rok 2014 - Zahájení výstavby.

  • 2016 - Zprovoznění úseku od D1 po Běchovice.


Zdroj: iDnes 6.4.2012

Autoři: Adéla Paclíková, Jan Charvát

http://praha.idnes.cz/chystany-zakaz-vjezdu-kamionu-do-prahy-urychluje-dostavbu-okruhu-106-/praha-zpravy.aspx?c=A120406_1760542_praha-zpravy_sfo

» Přejít na článek Chystaný zákaz vjezdu kamionů do Prahy urychluje dostavbu okruhu na webu http://praha.idnes.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011