Hlavní menu:

25.11.2009, autor: KOK, kategorie: Metropolitní plán

Až přijedou jeřáby a bagry, bude už pozdě… Podejte námitky ke konceptu nového územního plán Prahy již nyní!

Až přijedou jeřáby a bagry, bude už pozdě… Podejte námitky ke konceptu nového územního plán Prahy již nyní!

Úředníci pražského magistrátu připravovali koncept nového územního plánu čtyři roky. Občané teď mají na prostudování stovek stran dokumentů a map a podání připomínek pouhý měsíc. To vše v době, kdy magistrát paralelně projednává několik dalších vln změn současného územního plánu. Kdo by čekal, že politikové a úředníci budou mít snahu občanům své plány vysvětlit, ten by se však mýlil. Územní plán přitom ovlivní podobu města a kvalitu života v něm na příštích nejméně dvacet let, tedy pro celou generaci občanů. Připojte svůj podpis k hromadným námitkám některého ze zástupců veřejnosti!

Negativa spojená s některými navrhovanými změnami v územním plánu mohou být značná. Došlo by ke zničení zelených ploch a zabrání některých ploch potřebných k oddechu a pro veřejnou vybavenost. Zároveň by se enormně zvýšila intenzita automobilové dopravy, s níž souvisí i znečištění ovzduší a značná hluková zátěž. Proto musejí o podobě územního plánu proto musí rozhodnout občané, kteří zde bydlí a kterých se budou tyto negativní osobně týkat. Územní plán může svými připomínkami ovlivnit také veřejnost.

Pokud úředníci kreslí územní plán několik let, měli by mít obyvatelé Prahy na seznámení a diskusi alespoň pár měsíců. Pro některé záměry a problémy, které řeší územní plán, vznikají hromadné námitky. Pokud každou z nich podpoří alespoň 200 Pražanů, musí je magistrát oficiálně vypořádat. Námitky zástupce veřejnosti mají stejnou váhu, jako námitky vlastníků dotčených pozemků - jsou tedy významné.

Kdo může podepsat námitky?

Připojit podpis může kterýkoliv občan s trvalým pobytem v Praze. Podpis musí být vlastnoruční. Chcete-li se k námitkám připojit, stáhněte si podpisovou listinu z webových stránek, vyplňte údaje a zašlete dokument na adresu zástupce veřejnosti.


Zástupce veřejnosti:

Kyjský občanský klub

Vajgarská 1415, Praha 9 – Kyje


Více informací na webu: Paha14jinak

http://www.praha14jinak.cz/

Podpisová listina:

http://www.praha14jinak.cz/_d/shodne_propominky_zastupce_verejnosti_P14.doc


Další informace:

http://www.mestaprozivot.arnika.org/

http://www.mestaprozivot.arnika.org/stavebni-mapa

Ke stažení: shodne_propominky_zastupce_verejnosti_P14.doc, 2 MB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011