Hlavní menu:

08.08.2011, autor: KOK, kategorie: Komunitní centrum Hloubětín

Archeologický průzkum v Hloubětíně

Archeologický průzkum v Hloubětíně

V místě bývalé budovy školní družiny (Hloubětínská 55), u kostela v Hloubětíně, je po jejím zbourání v roce 2010 proluka, zanedbaná plocha rýhy v půdě a oznámení o zahájení archeologického průzkumu. V budoucnu by v tomto místě mělo vyrůst plánované komunitní centrum Hloubětín.

Na dotaz občana z Hloubětína se na diskusním fóru objevila informace tiskového mluvčího radnice, které současnou situaci vysvětluje a byla také zveřejněna informace o dalším postupu na tomto pozemku.

„Před každou stavbou takového rozsahu a na místech s možností nálezu historických artefaktů je investor povinen provést archeologický průzkum. Tak i MČ Praha 14 tak činí. Tento archeologický průzkum se skládá z dvou fází. První fáze tzv.“Zjišťovací archeologický výzkum“ je zaměřen na identifikaci archeologických nálezů v oblasti. Je prováděn tzv.“sondami“ do hloubky od 1 – 1,5m (pomocí těžké techniky), které odkryjí vrstvy zeminy a z nich archeologové určí, jedná-li se o místo s tzv.“kulturní, životní vrstvou“, která je určující pro další možný, archeologický průzkum. Jak jsme se dozvěděli ze zprávy, kterou úřad obdržel v červenci, tak tyto sondy odhalily „kulturní vrstvu“ cca 30cm pod povrchem (v šíři 40cm) a ta bude předmětem dalšího výzkumu.

Druhá - výzkumná část bude zahájena v nejbližších dnech odstraněním skrývky do hloubky cca 30cm. Tím se odhalí již výše uvedená „životní vrstva“, která bude předmětem výzkumu. Tento výzkum bude trvat asi jeden měsíc. Po ukončení druhé fáze bude společností provádějící výzkum vytvořena závěrečná zpráva předána městské části. Po těchto krocích, které jsou plánovány do 30.11.2011, bude moci radnice přistoupit k dalším krokům, které povedou k realizaci stavby komunitního centra Hloubětín.“

Dle informace na diskusním fóru radnice se zájemci další informace dozví v zářijovém vydání časopisu Listy Prahy 14.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011